Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България и Гърция задълбочават енергийното си сътрудничество

Снимка: БГНЕС

София и Атина се договориха да проучат възможността за строеж на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас. Споразумението беше подписано от енергийните министри на двете държави при посещението на президента Румен Радев в Атина. Подписано е и споразумение за сътрудничество по гарантиране на газовите доставки и съхраняване на синьо гориво. 

Петролопроводът "Александруполис-Бургас" е стратегически, предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към рафинерията в Бургас – най-голямата на Балканите. Тръбата ще помогне и да се избегне дългото чакане и рискът от преминаването на танкерите през проливите, каза Радев.

"Мога да предвидя, че това сътрудничество ще продължи и в бъдеще и е едно ясно доказателство как могат страните да сътрудничат в полза на своите граждани. Гърция и България могат да станат енергийни доставчици за целия континент", отбеляза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Започват проверки на цените на плодовете и на зеленчуците

Инспектори на Българската агенция за безопасност на храните и на Националната агенция за приходите ще проверяват цените на плодовете и зеленчуците, съобщи земеделският министър Кирил Вътев. Той добави, че самите производители са настояли за подобни..

публикувано на 13.08.23 в 07:00

Кооперирайки се, производителите на плодове и зеленчуци ще имат равен достъп до пазара

Министерството на земеделието подготвя програма за събирателни пунктове на плодове и зеленчуци, съобщи министър Кирил Вътев при откриването на ловния сезон край Челопечене. “ Искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите,..

публикувано на 12.08.23 в 10:43

Кабинетът ще уведоми “Лукойл” за прекратената концесия на терминал “Росенец”

Правителството ще уведоми “Лукойл” за прекратяването на договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал “Росенец” – част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, съобщи пресслужбата на Министерския съвет...

публикувано на 12.08.23 в 09:10