Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската пшеница залежава по складовете

Снимка: БГНЕС

Земеделска продукция за над 17 млн. евро залежава в складове в Силистренско, заради ниските изкупни цени, съобщи БТА. От една страна цените на торовете и препаратите, разрешени от ЕС за ползване, са много високи, от друга неконтролираният внос на евтината земеделска продукция от Украйна прави българската продукция непродаваема.

От септември досега цената на пшеницата е паднала с 50 евро на тон, като в момента цената на българската пшеницата е около 250 евро за тон, което е значително под себестойността ѝ.

За да освободят място за новата реколта, на голяма част от стопаните ще се наложи да продават на безценица. Мнозина ще бъдат принудени да теглят и кредити, за да си осигурят финансов ресурс за новата кампания. Това неминуемо ще доведе и до фалити в бранша сред по-дребните земеделци.

По думите на представители от бранша, и в Румъния ситуацията е същата. Затова представители на сектора от двете държави предлагат продукцията по коридорите за солидарност да преминава транзитно през държавите членки на ЕС, без да остава на европейския пазар. За този проблем сигнализира неведнъж и земеделският министър Явор Гечев, който призова за решаване на проблема на европейско ниво.

Четете също:

Още от категорията

България е европейски лидер в слънчогледопроизводството, но суровината не достига за преработвателните мощности

България, заедно с още 4 европейски държави – Полша, Унгария, Румъния и Словакия, настояват да бъде удължена до края на годината забраната за внос на украински продукти . Петте държави настояват за гъвкавост на списъка на ограничените продукти за внос,..

публикувано на 28.08.23 в 11:20

България се представя на изложението "АГРА 2023" в Словения

България се включва с национален щанд в 61-то издание на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти "АГРА 2023" в Горня Радгона, Словения, което ще се проведе от 26 до 31 август 2023 г.  На откриването ще присъства българският министър..

публикувано на 26.08.23 в 07:35

България и още четири държави искат удължаване на забраната за внос на украински продукти

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия искат удължаване срока на забраната за внос на украински продукти до края на годината. Петте държави настояват за гъвкавост на списъка на забранените продукти за внос. Фокусът на България е върху три конкретни..

публикувано на 25.08.23 в 15:21