Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската пшеница залежава по складовете

Снимка: БГНЕС

Земеделска продукция за над 17 млн. евро залежава в складове в Силистренско, заради ниските изкупни цени, съобщи БТА. От една страна цените на торовете и препаратите, разрешени от ЕС за ползване, са много високи, от друга неконтролираният внос на евтината земеделска продукция от Украйна прави българската продукция непродаваема.

От септември досега цената на пшеницата е паднала с 50 евро на тон, като в момента цената на българската пшеницата е около 250 евро за тон, което е значително под себестойността ѝ.

За да освободят място за новата реколта, на голяма част от стопаните ще се наложи да продават на безценица. Мнозина ще бъдат принудени да теглят и кредити, за да си осигурят финансов ресурс за новата кампания. Това неминуемо ще доведе и до фалити в бранша сред по-дребните земеделци.

По думите на представители от бранша, и в Румъния ситуацията е същата. Затова представители на сектора от двете държави предлагат продукцията по коридорите за солидарност да преминава транзитно през държавите членки на ЕС, без да остава на европейския пазар. За този проблем сигнализира неведнъж и земеделският министър Явор Гечев, който призова за решаване на проблема на европейско ниво.

Четете също:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51
Паскал Донахю

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното..

публикувано на 17.03.24 в 11:30

Две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на компанията DEV.BG, осъществяваща връзка между работодатели и търсещи работа в IT сферата в България. Изготвена от нея класация на 100-те най-големи IT компании,..

публикувано на 16.03.24 в 16:47