Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската пшеница залежава по складовете

Снимка: БГНЕС

Земеделска продукция за над 17 млн. евро залежава в складове в Силистренско, заради ниските изкупни цени, съобщи БТА. От една страна цените на торовете и препаратите, разрешени от ЕС за ползване, са много високи, от друга неконтролираният внос на евтината земеделска продукция от Украйна прави българската продукция непродаваема.

От септември досега цената на пшеницата е паднала с 50 евро на тон, като в момента цената на българската пшеницата е около 250 евро за тон, което е значително под себестойността ѝ.

За да освободят място за новата реколта, на голяма част от стопаните ще се наложи да продават на безценица. Мнозина ще бъдат принудени да теглят и кредити, за да си осигурят финансов ресурс за новата кампания. Това неминуемо ще доведе и до фалити в бранша сред по-дребните земеделци.

По думите на представители от бранша, и в Румъния ситуацията е същата. Затова представители на сектора от двете държави предлагат продукцията по коридорите за солидарност да преминава транзитно през държавите членки на ЕС, без да остава на европейския пазар. За този проблем сигнализира неведнъж и земеделският министър Явор Гечев, който призова за решаване на проблема на европейско ниво.

Четете също:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Молдова ще си сътрудничат в областта на земеделието

Проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието и храните между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова одобри..

публикувано на 06.03.24 в 14:51

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10