Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Богатство"-то на група Тангра

Снимка: Facebook / @Тангра/Tangra

Създадена през 1976 г. от Константин Марков и Александър Петрунов, „Тангра“ остава сред най-значимите български рок групи. Сега един от най-големите ѝ хитове – "Богатство" – се завръща в нов вариант. Песента е изпята от Борислав Мудолов, познат като Боби Косатката, който от 2019 г. е новият вокалист на групата.

"Богатство" е втората съвместна песен на композитора Борис Карадимчев и поета Александър Петров, който преди дни, на годишните награди на класацията БНР ТОП 20, получи награда за открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през 2022 г. Сред мотивите за това отличие е и възраждането на група „Тангра“ , в което активна роля има и Александър Петров.

Ето какво разказа той за новите версии на старите хитове и за новия формат на група „Тангра“:

"Преди две години загубихме Косьо Марков и това бе голямо сътресение за групата, защото той беше един основен двигател на дейността на група „Тангра“. Стенли (предишният вокалист на групата) започна самостоятелна кариера, той се развива прекрасно. И всъщност този формат на групата реално е „Тангра“-3. Имаме някои идеи за нови песни вече и демо записи, но решихме на част от песните, които са били големи хитове навремето и продължават и сега да звучат, да им направим един по-съвременен аранжимент и звук. Защото музиката не само се слуша, а вече и се гледа, и е нелепо ако група „Тангра“ в този формат бъде поканена в телевизионно студио да пуснем с гласа и инструментите отпреди 40 години – то е все едно да караме кола отпреди 4 десетилетия. Така че всичко се развива, и аз съм много щастлив от резултата. Имаме планове за бъдещето. Да сме здрави – това е основното."


За мен отдавна хората говорят,
че вечно съм без пукната пара,
но аз със всеки съм готов да споря
дали това е най-важно на света.

Живея на последният етаж
в една мансарда, точно под звездите
прозорецът е моята врата
и аз вървя към тях и ги разпитвам.

Дали след време тука под звездите
прозорецът ще има светлина,
дали тогава пак ще слушат "Бийтълс"
и вечните поети ще четат?

Дали хазяйката ще идва рано
с виенска кифла, с каничка кафе,
и вместо да попита тя за наема,
ще се усмихне - спахте ли добре?

И пак ли ще звучи невероятно
за някой, ако някой пак твърди,
че има най-голямото богатство -
един прозорец и безброй звезди.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борислав Славов

Български композитор с наградата за "Най-добра музика" на BAFTA

Българският композитор Борислав Славов спечели престижната награда за "Най-добра музика" в тазгодишното 20-о издание на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство BAFTA GAMES AWARDS, съобщи БНР "Хоризонт". Славов..

публикувано на 12.04.24 в 15:17
Снимка: facebook.com/LidiaGanevaOfficial

"Няма да се променя за теб"

Доказала таланта си още като дете, когато едва в трети клас представи България на Детската Евровизия в Малта, по-късно и с успешното си участие в "Гласът на България", вече 18-годишната Лидия Ганева се развива като обещаваща млада певица. И въпреки че..

публикувано на 11.04.24 в 10:15
JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15