Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Букурещ подготовката за предсрочните избори на 2 април върви нормално

Изявление на първия секретар в посолството ни Огнян Илиев

Снимка: личен архив

Днес, 7 март, е последният срок, в който българските граждани, живеещи в Румъния могат да се регистрират на електронната страница на Централната избирателна комисия и да заявят желанието си да гласуват в Посолството ни в Букурещ. Ако не успеят да го направят, пак ще могат да упражнят правото си на глас, след като в деня на изборите попълнят декларация в самата избирателна секция. 

Подготовката за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г., е една от многобройните дейности, с които е натоварено посолството ни в Букурещ. Взаимодействието с румънските власти е утвърдено в рамките на дългогодишния опит на мисията, затова няма пречки в организирането на изборите. Що се отнася до последните изменения на изборните правила, за секцията в Посолството на България няма промяна, тъй като досега машинно гласуване не се е осъществявало поради ниския брой подавани заявления и не е нужно използването на машини.

"Обикновено, гласуването в Избирателната секция в Букурещ протича много спокойно и без провокации или конфликти", отбелязва пред Владимир Митев първият секретар в политическата секция на българското посолство Огнян Илиев в интервю за Радио България:

"Традиционно румънската държава предоставя разрешение за разкриване на избирателна секция в сградата на Посолството в Букурещ – посочва дипломатът ни. – Въпреки наличието на Почетно консулство на България в Тимишоара, там не се организира секция, тъй като основното струпване на българи, имащи право на глас, е в Южна Румъния. По данни от последното преброяване на населението в Румъния през 2022 г., в румънската държава живеят почти 6000 българи. Разбира се, мнозинството от тях няма право на глас, тъй като са румънски граждани. Важно е да се подчертае, че нашите румънски домакини и приятели се грижат за сигурността и спокойствието на избирателната секция и на гласуващите българи, като за целта винаги се предоставя охрана от местната Жандармерия." 

Що се отнася до активността в избирателната секция в Букурещ, през изминалите няколко години тя е постоянна. По информация на посолството ни, там обикновено гласуват около 200 души, като по време на последните предсрочни парламентарни избори от месец октомври 2022 г. е имало 235 подадени бюлетини. Тогава, към редовно гласуващите са се прибавили още българи, заради пренасочен полет с наши сънародници към Букурещ, точно в деня на изборите, и една част от тях са упражнили правото си на глас в посолството ни. 

Колко са българските граждани в Букурещ е трудно да се каже, тъй като те нямат задължението или нагласата да информират държавните институции, че са избрали Букурещ или Румъния за свой дом или месторабота. Въпреки това, "по инициатива на Посолството ни редовно се провеждат неформални срещи с "новата" диаспора в румънската столица, която включва представители на българския бизнес, на научните, културните и спортни среди – отбелязва Огнян Илиев. – В резултат на това може да се каже, че броят на българите в Букурещ и Румъния постоянно нараства. Причина за това е настъпилото преоткриване на двата народа, което намира своето числово изражение в постоянно увеличаващия се стокообмен между България и Румъния, който през 2022 г. достига нивата от около 7,5 милиарда евро. Въпреки наличието на голям брой български граждани, обикновено избирателната активност е ниска, което, за съжаление, е традиционна за България тенденция."

За още информация, чуйте коментара на журналиста Владимир Митев от румънската секция на Радио България пред водещата на предаването "България днес" Весела Кръстева:

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54