Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия за поредна нощ засипа Украйна с дронове и ракети

Снимка: Ройтерс

От полунощ до 8 часа сутринта на 9 март са продължили руските удари с ракети и дронове над Украйна. Атакувани са Киев, Харков, Одеса, Чернигов, Днепър, Полтава, Житомир, Виница, Луцк и Ровно. На много места, частично или напълно е прекъснато електричеството. Формално военната цел на руските въздушни удари е разгром на украинската енергийна система, за да се попречи на украинската военна промишленост и транспорта. Реално ударите са военно неефективни и напълно терористични срещу цивилното население.

Цитирайки украинския консорциум "Енергоатом" държавната агенция УНИАН предаде, че за 6-ти път от началото на руската окупация след ударите Запорожката атомна централа е оставена без ток. Това създава опасност от техногенна катастрофа. В момента аварийното охлаждане на блоковете се извършва с ток подаван от дизелови генератори. Агрегатите имат гориво за 10 дни.

БНР подкасти:

Още от категорията

Румен Радев ще се изкаже на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН

Президентът Румен Радев, който е на работно посещение в Ню Йорк, САЩ, начело на българската делегация в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, ще направи изказване в рамките на Общия дебат на сесията.  Изказването се предвижда за около..

публикувано на 20.09.23 в 07:35
Росица Матева

58 партии и 9 коалиции ще участват на местните избори

На местните избори на 29 октомври ще се явят 58 партии и 9 коалиции. Предстои да бъдат избрани 5053 общински съветници. Това обяви на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.  На 27 септември ще..

публикувано на 19.09.23 в 16:06

Започва преброяване на населението в Албания

От 18 септември в Албания започва преброяване на населението, което ще продължи шест седмици. Въпросникът съдържа около 100 въпроса и само три от тях, свързани с вярата, етническата принадлежност и религията, не са задължителни. Преброяването е..

публикувано на 18.09.23 в 06:50