Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руските въздушни удари са поразили 8 украински енергийни цели

Снимка: REUTERS

Руските ракетни атаки срещу цялата територия на Украйна на 9 март са най-големите от началото на 2023 г. и доведоха до цивилни жертви, спиране на ток, вода и отопление в населените места. Най-тежка е обстановката в Харковска и Житомирска област, заяви президентът Володимир Зеленски. Сериозна е ситуацията и в Одеса, Днепропетровска и Запорожка области и в Киев.

САЩ осъдиха нападенията, а европейски страни призоваха на Украйна да бъдат осигурени бойните самолети, за самоотбрана. От изстреляните 95 ракети, 7 от които свръхзвуковите „Кинжал“, Украйна е свалила 34 ракети. Русия е поразила 8 украински енергийни обекта. Според базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW целите на въздушния терор са единствено пропагандни. Ракетните удари няма да подронят украинската воля за съпротива и няма да подобрят руските позиции на фронта, твърдят от ISW.

Следващите 6 месеца на бойното поле са критични за конфликта в Украйна, каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс на изслушване пред ресорната комисия в Конгреса на САЩ. Руската армия ще успее да постигне тактически успехи, но според американското разузнаване те няма да бъдат значителни, цитира думите на БърнсAFP.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че според него руският президент Владимир Путин няма намерение да преговаря за слагане край на войната в Украйна, предаде REUTERS. Канцлерът подчерта, че Украйна сама трябва да реши при какви условия е готова да приеме мир.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44