Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дни на България“ в Британска Колумбия

Снимка: Facebook/ Bulgarian-Canadian Society of BC

Сънародниците ни в Британска Колумбия - най-западната провинция на Канада, очакват с нетърпение инициативата „Дни на България“, която ще стартира на 26 март в парк Deer Lake на град Бърнаби. В пространството пред Арт галерията ще бъдат засадени български рози. След церемонията, в местния музей ще се проведе среща, на която канадската публика ще бъде запозната с интересни факти за България. “Ще разкажем за нашите прекрасни места - планини, реки и морета. Ще ви направим съпричастни с нашия фолклор и нашите обичаи. По време на събитието ще представим Казанлък - града на розата и ще разкажем за Розовата долина“, съобщава Фейсбук групата на Българо-канадското дружество в Британска Колумбия.

През 2023-та се навършват 30 години от полагане на основите на организираното изучаване на български език и 20 години от организираната фолклорна дейност във Ванкувър. В канадския град има две български училища и няколко танцови групи. „Горди сме и преди всичко благодарни, че тези дейности през годините и досега са реализирани с много труд и време на десетки родолюбиви доброволци.“, споделят администраторите на фейсбук страницата и допълват: „По повод на тези годишнини в момента събираме материали, за да направим архив за историята на изучаването на български език и организираната танцувална дейност на българската диаспора във Ванкувър: спомени на участници, записи на събития, снимков и видеоматериал от многобройните прояви на танцовите състави и децата в училище.“

Съставил: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Българската общност в Ню Йорк посреща писателя Тодор Костадинов

Тази вечер, от 18:30 ч.местно време, българската общност в Ню Йорк ще има възможност да се срещне с писателя Тодор Костадинов, автор на книгите "Анти-некролози. Разкази против забравата" и "Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази".  "Авторът е..

публикувано на 12.04.24 в 09:05

Магията на българските шевици завладя консулството ни в Ню Йорк

Модно ревю на дрехи с народни мотиви, дело на варненската дизайнерка Мая Неделчева се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Елегантната колекция е била представена от танцьорите на ансамбъл Gorana Dance, научаваме от публикация на..

публикувано на 10.04.24 в 22:10