Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на заболяванията от скарлатина и варицела сред децата в България

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът си отива до две седмици

Снимка: БГНЕС

“Нещо се случва!”

Под тези пестеливи думи във фейсбук директорът на столичното 119 училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов неотдавна пресъздаде моментната здравна картина: 200 болни (13% от всички); 2 деца със скарлатина (2 класа под наблюдение); 15 деца с варицела (10 класа под наблюдение); 17 болни учители.

Тези на пръв поглед стряскащи данни от едно елитно училище в София се допълват и от думите на проф. Тодор Кантарджиев – съветник по здравните съвети на Столичната община, че случаите на скарлатина са с 60 пъти повече спрямо същия период на м.г. Според Регионалната здравна инспекция обаче не се намираме в извънредна ситуация.

Учениците от началния етап са най-силно засегнати – твърди училищният директор. – Ситуацията е изключително смесена. Трудно може да се каже дали е само грип или съвкупност от други заболявания. Имаме трима колеги, които са болни от Covid-19, останалите са с грипоподобни симптоми.”


Има ли поводи за притеснение от повишения брой на заболелите, отговаря общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска.

Да, има увеличена заболеваемост от скарлатина и варицела, но нещата не са толкова драматични. По отношение на скарлатината показателите са изкривени, защото много често родителят самоцелно пуска гърлен секрет на детето си без да се наблюдава изявена клиника. Така се изолира стрептококус пиогенес /streptococcus pyogenes/, който е причинител не само на скарлатината, и медицинското лице в училището казва: “Бързо да пишат известие за скарлатина.” Смятам, че част от дадените сведения не са коректни – има едно фалшиво повишение, макар да не отричам, че повишението все пак е налице.”

Подобна позиция изразява и вирусологът проф. Тодор Кантарджиев: Не всеки стрептокок, открит в носа или в гърлото на детето, трябва да се обявява като скарлатина. Съветвам лекарите да си попрочетат какво е това заболяване”. Според него една от причините за увеличените случаи на скарлатина е появата на много вирусни инфекции след епидемията от коронавирус, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните.

Проф. Тодор Кантарджиев

Друго нещо, което е много опасно, е че през последните години много се занемари антибиотичната политика и по-конкретно учението за правилната и дозирана употреба на антибиотиците – продължава проф. Тодор Кантарджиев. – Причинителят на скарлатината е много чувствителен към старите пеницилинови антибиотици и когато се даде правилната доза, симптомите започват да отшумяват още след 12-ия час.”

И тъй като най-много боледуват децата между 3 и 6 години, както и от първите училищни класове, специалистът съветва те да бъдат изследвани с бързи тестове, за да намалее броят на заразените.

Диян Стаматов

“Малко съм скептичен към идеята, защото всяко училище вече разполага с огромен склад, където съхранява тестове от ковидната ситуация – обяснява Диян Стаматов. – И ако се повтори същият сценарий да складираме тестове и след това да не ги използваме, реално ще се превърнем в безплатна лаборатория, изместваща дейностите на здравните служби. Това е работа единствено на личните лекари, затова е добре семействата да водят децата си при тях.”

На този фон могат да бъдат откроени две оптимистични новини. Разнообразието от грипни щамове, с които бяхме атакувани през зимата, до една-две седмици ще отшуми, предрича проф. Тодор Кантарджиев. На 24 март пък ще посрещнем Световния ден за борба с туберкулозата с обнадеждаващата статистика, че през последните десет години у нас значително по-малко на брой хора са засегнати от болестта. А за да бъде превенцията още по-успешна, в момента се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна.

Редактор: Диана Цанкова (по интервюта на Диана Дончева и Елена Бейкова от програма “Хоризонт” на БНР)

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, личен архив, Freepik.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 30 градуса

В неделя ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските и източните райони временно облачността ще се увеличи. Ще духа слаб западен вятър, който вечерта ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в..

публикувано на 13.04.24 в 18:30
Министерски съвет

Служебният кабинет е готов да защити българите при ескалация в Близкия Изток

Правителство следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия Изток и е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани в района, съобщиха от външното ни министерство. Оттам допълват, че служебният..

публикувано на 13.04.24 в 17:16

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

Три ловни соколчета се излюпиха в Спасителния център на “Зелени Балкани”. Те се намират в бебешката стая, отглеждането им ще продължи седем дни, след което ще бъдат върнати на своите родители. “ Ловният сокол беше изчезнал вид в продължение на..

публикувано на 13.04.24 в 16:30