Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва и Пекин се обявиха против ядрен сценарий за Украйна

Снимка: БГНЕС

След официалните преговори в Кремъл лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин потвърдиха принципа, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва.

"Вярваме, че много от положенията в предложения от Китай мирен план съответстват на руския подход и могат да бъдат взети за основа на мирното регулиране, когато за него бъдат готови на Запад и в Киев", каза Путин и призна, че засега не се наблюдава такава готовност. Той даде за пример намерението на Великобритания да достави на Украйна не само танкове, но и снаряди с обеднен уран. "Ако всичко това стане, то Русия ще бъде принудена да реагира по съответния начин, имайки предвид, че колективният Запад започва да използва оръжие с ядрени компоненти", добави Путин.

САЩ не смятат, че Китай е способен да бъде безпристрастен посредник между Москва и Киев за войната в Украйна,, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби. Той отбеляза, че Китай се въздържа да критикува руската инвазия в Украйна и продължава да купува руски петрол с парите от който, Кремъл плаща за войната. Китай, допълва Кърби, "продължава да повтаря руската пропаганда", че САЩ и други западни държави са виновни за войната, съобщи AFP.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Национализмът поражда заплахи за Западните Балкани През 2024 г. Западните Балкани може да бъдат изправени пред повишен риск от междуетническо насилие, пише в годишния доклад за заплахите на разузнавателните служби в САЩ...

публикувано на 15.03.24 в 10:20

Български и румънски дипломати обсъдиха резултатите и пътя напред в стратегическото партньорство между двете страни

Българските и румънските външнополитически елити обикновено нямат практиката да разсъждават заедно за своя регион или да мислят за двете страни като дуо. Затова събития като провелата се на 14 март 2024 г. в Букурещ кръгла маса “Една година..

публикувано на 15.03.24 в 10:17
Румен Радев и Клаус Йоханис в подписването на политическа декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния (София, 15.03.2023 г.)

Стратегическото партньорство между България и Румъния на фокус в Букурещ

Кръгла маса, посветена на първата годишнина от българо-румънското стратегическо партньорство в Букурещ. Румънският дипломатически институт и Българският дипломатически институт организират кръглата маса на тема: “България и Румъния - една година..

публикувано на 14.03.24 в 04:25