Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества 30 години от присъединяването си към франкофонските страни

4
Снимка: Френски институт в България

С изложбата “Посоки” на художници от франкофонски страни в галерия “Мисията” на Държавния културен институт към външно министерство беше отбелязана 30-ата годишнина от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. Проявата беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова и служебния външен министър Николай Милков.

“Въпреки че единственият официален език в нашата страна е българският, повече  от три десетилетия светът общува с нас като страна и на още един език – френския“, каза Йотова. На френски език тя напомни, че франкофонските традиции в България са много по-ранни - още от Възраждането. "Убедена съм, че посоката на Франкофонията е плод на осведомен и далновиден избор и си струва да продължаваме да я следваме", добави вицепрезидентът.

Вижте още:

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20