Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха паметна плоча в родния град на Джеймс Баучер

| обновено на 28.03.23 в 18:02
4
Снимка: Посолство на България в Ирландия

Паметна плоча на журналиста Джеймс Баучер* беше открита в родния му град Бръф, окръг Лимерик, Ирландия. Монументът е поставен по инициатива на българското посолство в Дъблин. Черната гранитна плоча с портрета на Баучер е разположена на фасадата на пощата на централната улица в Бръф. Двуезичният надпис пояснява делото на журналиста.

Церемонията по откриването протече с изказвания на посланика на България в Ирландия Гергана Караджова, на Джефри Кийтинг, първият посланик на Ирландия в България и на Пат Хайнс, председател на дружеството за историческо наследство в Бръф. 

Посланик Караджова посочи, че новият мемориал за Баучер в Ирландия е още един символ на отличните българо-ирландски отношения. Тя открои приноса за развитието на проекта на авторите на монографии за Баучер - Петко Мангачев и Мартин О’Браян и очерта житейския му път, свързан с България, заслугите и мястото му в колективната памет на българите като истински приятел на нашата страна и народ, спечелил оценката и признанието на българите със своите кореспонденции и позиции по националния въпрос в ключов исторически момент. 

Мартин О’Браян представи изработено от него информационно табло с основните моменти от живота на Баучер и представящо пълната колекция от издадените в България пощенски марки в негова чест.

Събитието беше празнично за всички в Бръф и уважено от заместник-кмета на Лимерик, общински съветници на Лимерик и градските съветници на Бръф, ученици от началните и средни училища в града. Присъстваха бившите посланици на Ирландия в България Джефри Кийтинг и Майкъл Форбс. Българската общност в Ирландия беше представена от ръководителите на българските неделни училища в Дъблин и Шанън и преподаватели по български език и култура в Тринити колидж, Дъблин. 

*Джеймс Дейвид Баучер е кореспондент на Балканите за в-к „The Times“. Живее и работи в София от 1892 до 1915 г. и винаги се е изявявал като застъпник на българската кауза. Баучер е сред най-влиятелните тогава европейски журналисти. Автор е по балканската тема за Encyclopædia Britannica.

Вижте още:
Информацията и снимките са предоставени от посолството на България в Ирландия
По публикацията работи: Марта Рос и Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13