Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненка Рашкова за живота в странство и за хобито, което прави дните цветни

10
Снимка: Картини от конци

Работа на две места, домакинство, съпруг, дете и куче – това е ежедневието на Ненка Рашкова в Германия. Както повечето българи в странство, младото семейство решава да напусне България по съвсем прозаични причини:

Напуснахме я преди 4 години, защото не откривахме възможности и бяхме в период с кредити, както всяко българско семейство. В Германия решихме да заживеем, защото съпругът ми получи предложение за работа и се установихме тук два дни след като прекрасният ни син навърши 1 годинка. Трудностите, с които всеки българин в чужбина се сблъсква в началото са, че не знае езика, всичко е непознато, няма приятели, познати, на които да се обади, всичко трябва да прави сам“ – разказва събеседничката ни.


Любовта между Ненка и съпруга ѝ Радо пламва от пръв поглед. Тя е толкова силна и истинска, че младото момиче напуска работата си в IT-сектора в България и се впуска в едно необикновено приключение:

„Той беше международен шофьор и установихме, че връзката от разстояние не може да просъществува, затова тръгнах с него на път. За 1 година обиколих над 14 държави, имах много интересни преживявания - както хубави, така и лоши, но хубавите спомени надделяват. А след тази една година, точно на Голяма Богородица, ние установихме, че тръгнахме двама, а се прибираме трима.“

В България Ненка Рашкова получава отлично образование. Тя е счетоводител и специалист по „Хидрогеология и инженерна геология“. В Германия (Mariazell, Baden-Württemberg, Germany) обаче работи в местна кетъринг-фирма, а три пъти седмично и във фирма за почистване. „Дойдох в Германия да чистя, но се чувствам отлично“, – със смях признава тя.

Тук, далеч от България Нани, както я наричат всички, преоткрива и любимото си хоби – да изработва най-разнообразни сувенири и удивителни картини от конци.

„Случката е много интересна – разказва Ненка Рашкова пред Десислава Семковска от Радио България. – Реших да ушия гоблен на св. Мина, при което наша съседка, германка, ме видя, попита какво правя и след това ме помоли да ѝ избродирам семеен портрет. Моята бродерия се нарича 3D, тя е изпъкнала и доста се различава от обикновените гоблени, тя е начин да изразя себе си.“

Красивите творби на Ненка притежават десетки хора от всички кътчета на света, а най-голямото удовлетворение за майсторката идва от подкрепата на семейството и благодарностите и снимките, които изпращат клиентите. „Това ми носи стимул и удоволствие да изработвам все повече неща и да бъдат все по-разнообразни“ – казва тя.

Макар и далеч от родината, Ненка Рашкова следи ситуацията у нас:

Случващото се в момента в България за мен е една трагедия. Между нас, българите, живеещи в чужбина, има една приказка, че България ни е изгонила от родината ни. Но реално не България, а нашите управляващи ни изгониха. Когато бях ученичка, всеки питаше: „Къде ще кандидатстваш?“, „В кой университет ще отидеш?“, а сега разговорите между младите хора са: „В коя държава ще отидеш?“. Съжалявам за България, много красива държава е, но за мен лично всички тези управляващи трябва да напуснат парламента и да дойдат едни нови хора, които наистина да мислят за бъдещето на българина, а не само как да придобият собствена облага.“

Младата жена признава, че не поддържа връзка с други българи в Германия.

„Поговорката „Бягай далеч от българи в чужбина“ ние я усетихме. В началото, когато заживяхме тук, имахме контакт с много българи, но някак си нашето мислене в странство се променя, ние не си помагаме, не сме задружни и когато някой постигне нещо, другият гледа как да извлече полза, появяват се конфликти, затова решихме да бъдем самостоятелни. Имаме един приятел, който живее близо до нас и поддържаме контакт само с него.“

Тъгувате ли за България?

„Не – категорична е Ненка Рашкова. – Колкото и грубо да звучи, тъгувам само и единствено за моите роднини. Всеки път, когато се приберем за почивка лятото, ние сме разочаровани. Просто тук, в Германия, се реализираха всички наши мечти и тъгата за България изчезна.“

Снимки: Картини от конци



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хаки Кан – момчето, победило съдбата си с доброта

"Доброто е реалната движещата сила в света и колкото по-добри бъдем един към друг, толкова по-добър живот ще живеем всички ние" – казва момчето от Кърджали. "Аз съм Хаки Кан – писател, на 29 години от Кърджали. Занимавам се с..

публикувано на 23.12.23 в 11:10

Златимир Коларов – лекарят с душа на артист

Някои хора в живота се задоволяват с едно начинание, но не и този човек. Лекар ревматолог, сценарист, писател, професор Златимир Коларов е доказателство, че човек има ли желание, може да успява във всичко. Желанието да стане лекар бе просто..

публикувано на 13.12.23 в 10:40

Веска Чернева и нейните хартиени снежинки

Щом запрехвърча първият сняг, Веска Чернева се залавя да твори своята бяла приказка. С помощта на най-обикновена ножичка и хартия тя е изработила над 5300 изящни снежинки – постижение, ненадминато в целия свят. Всъщност, животът ѝ винаги е бил..

публикувано на 05.12.23 в 12:50