Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит е старобългарски надпис от времето на цар Симеон

Снимка: БТА

Кирилски надпис от времето на цар Симеон Велики е открит в крепостта "Балък дере" край ивайловградското с. Хухла, съобщи екипът на археолога от Националния исторически музей Ивайло Кънев. Надписът е молитва върху оловна пластина амулет. От едната страна е 7 реда, а от обратната 4 реда. При консервацията са разчетени имената на молителите Никола и Павел, предава БТА.

Пластината е извадена от културен пласт, датиран от началото на Х век. Това дава основание на учените да предположат, че са открили един от най-ранните известни кирилски текстове. Сродни старобългарски надписи, географски най-близо са откритите в Кърджалийско и в Хасковско два амулета от X-XI в. Според Ивайло Кънев в крепостта "Балък дере" при похода на цар Симеон към Цариград е имало български гарнизон и плочката е била на негови воини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вижте тези спиращи дъха кадри от Средновековната крепост Асара в Източните Родопи

Община Момчилград публикува тези дни уникални кадри, които предизвикаха голям интерес в социалните медии. Видеото, заснето от дрон, представя от птичи поглед загадъчната средновековна крепост Асара, разположена в района на родопското село..

публикувано на 23.01.24 в 10:45

Оцелелият 17-вековен манастир "Свети Атанасий Велики" закриля църквата и народа ни

Голяма благодат и радост за всички православни българи е манастирът "Свети Атанасий" до гр. Чирпан. Основан е от самия светец през IV в. (344 г.) край стара римска крепост, в близост до тогавашния гр. Берое (днес Стара Загора). Безспорно това е..

публикувано на 18.01.24 в 05:30

Православните християни в България празнуват Антоновден

Днес Българската православна църква почита Преп. Антоний Велики, смятан за основоположник на християнското монашество.Празникът е известен като Антоновден. На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник Според народните вярвания на..

публикувано на 17.01.24 в 05:05