Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избори 2023

В Мелбърн гласуват в българската църква с надежда за далечната родина

Точно в 7:00 ч. местно време избирателните секции в Австралия отвориха врати за сънародниците ни, желаещи да гласуват за бъдещето на България. На тяхно разположение са общо 6 секции в градовете Аделаида, Бризбън, Мелбърн, Пърт и Сидни.

В Мелбърн изборният ден започна точно в 7 часа или в полунощ българско време. "Тази сутрин имах възможност да упражня правото си на избор в избирателната секция тук, в Мелбърн и безкрайно благодаря на организаторите и на членовете на комисията за нормалното и спокойно протичане на избирателния процес" – каза за Радио България Минчо Кисьов, който от години живее в Мелбърн и добави, че гласува с надежда за България.

Соня Арабаджиева
С подобна нагласа е и Соня Арабаджиева, ръководител на фолклорна група "Българи" в Мелбърн. Но тя не скри разочарованието си от политическата ни класа, неспособна да изведе страната ни от задънената улица, в която са я вкарали. "Трябва да се гласува днес, защото е крайно време политиците да спрат с кавгите, да започнат да мислят за България", каза Соня Арабаджиева. "Според представители на секцията ни до момента активността е същата като през последните избори през 2022 г., като до 15 часа наше време са гласували около 80 души", каза тя и добави:

"Ние имаме голяма изборна активност в Австралия, от гледна точка на това, че не сме толкова много, като българите в Европа или в САЩ, където има големи български общности. Ние сме тук шепа хора, но все пак гласуваме всеки път. И след това виждаме, че отново няма кабинет, защото процентната конфигурацията на партиите не го позволява. Да, хората тук гласуват, макар че може да се желае много повече. В Мелбърн мога да кажа, че сме обичани от Бога, защото си имаме наш божий храм – българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“. И тази година изборите се провеждат в църковната зала в двора на храма. Винаги преди да гласуваме, палим свещичка за страната ни. На тези избори хората тук гласуват за едно по-добро бъдеще, за да можем да се върнем там и да допринесем за просперитета на страната ни и за нейното достойно място в Европа, каквото никой не може да й отнеме."

Днешният изборен ден е започнал със служба на отец Велин Илиев в българската църква "Св. Св. Кирил и Методий". Преди да пристъпят към урните мнозина се отбиват в храма, за да молитва за бъдещето. 


Известният български скулптор Ганчо Тасков е роден в Кюстендил преди 73 години, но по-голямата част от живота си прекарва в Австралия. Твърди, че на тези избори за пореден път гласува с надеждата, че България ще преодолее кризата, бедността, безпътицата. И ни призовава да сме по-активни в днешния изборен ден:

Ганчо Тасков
"Не мога да се примиря хората да живеят така. Моята родина не заслужава това!  – казва Ганчо Тасков. – Защото тя е с много богата история, култура и не бих жела да изпада в нищета. Искам България да бъде свободна, независима. Нито обвързана със САЩ, нито да бъде обвързана с Русия. Но да има приятелски отношения и да бъде една светлина в света като миролюбива държава.Иска ми се хората в България да живеят по-сносен живот, с по-висок стандарт, по-добро медицинското обслужване и т.н. Но за целта всички българи трябва да се обърнат искрено към себе си и да вземат решение да гласуват на днешния ден, да не бъдат пасивни. Знам, че те са отчаяни от това, което се случва в България и не вярват на политиката, но нека да съберат сили! Трябва да се състави правителство, да има редовен действащ кабинет, който да отговаря на изискванията на хората. И ако след няколко месеца властта не изпълнява своите обещания, обезателно това правителство да отстъпи място на друго, по-добро" – каза в заключение Ганчо Тасков.

Снимки: Соня Арабаджиева и Ганчо Тасков


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:

Още от категорията

Първият учебен ден за българчетата в Чикаго започва с благотворителна инициатива 

“Роза за българското” – така “Малко българско училище” в Чикаго е нарекло благотворителната инициатива, с която утре ще открие учебната година. Идеята е всички рози, подарени на учителите, да бъдат продадени и средствата да се използват за проекти на..

публикувано на 08.09.23 в 13:04

Първият звънец би за децата от българското училище “Канатица” във Веве

В град Веве, Швейцария, беше открита новата учебна година на българското училище “Канатица”. Официално приветствие към децата, техните учители и родители отправи Светлана Йорданова, първи секретар и завеждащ Консулска служба на българското посолство в Берн...

публикувано на 03.09.23 в 11:39

Български училища в Кипър отварят врати за новата учебна година

Две от 10-те български съботно-неделни училища в Кипър откриват днес новата учебна година. С водосвет и тържествена програма българското училище „Народни будители“ в град Паралимни в югоизточната част на острова отбелязва за 15-ти път първия учебен ден...

публикувано на 03.09.23 в 10:46