Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българите все още помнят мрачния Великден на 1944 г.

Снимка: militarymuseum.bg

На 17 април 1944 г., съботата срещу Възкресение Христово, 350 американски и английски бомбардировача В 24-Н „Либератор“, придружени от 100 изтребителя Р-47 „Тъндърболт“ и Р-51 „Мустанг“, малко преди обяд пускат над София около 2500 бомби. По сведения на очевидци, заедно с бомбите са хвърлени и „минни сюрпризи“, във формата на детски играчки. На Велика събота само в София са убити 128 души, 76 са ранени. Разрушени са 749 сгради. ПВО на столицата изстрелва 3062 снаряда и засяга 9 бомбардировача. Макар и в малоброен състав, българските летци изтребители се спускат в защита на цивилното население. В неравния бой на 17 април загиват 7 български пилоти - четирима от 2/6 орляк – подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев, както и трима пилоти от 3/6 орляк: поручик Любен Кондаков, подпоручик Иван Стефанов и подпоручик Виктор Атанасов. Българите успяват да свалят 15 тежки бомбардировача и показват на практика, че българският боен дух не може да бъде сломен. Сред асовете в небето е и поручик Неделчо Бончев, който успява да свали В 24-Н „Либератор“ с таран.

Това е вторият таран в историята на българската авиация след този на капитан Димитър Списаревски, чийто самолет се разбива, след като успява да унищожи водача на летящите крепости В-24 „Либърейтър“. За разлика от него, поручик Бончев успява да се спаси малко преди сблъсъка. Същата вечер, по време на празничната Великденска служба, около 30 самолета атакуват и Пловдив и Пловдивска област. Пуснатите 150 бомби убиват 44 и раняват 33 души. Въздушни атаки има и над Асеновград, Садово, с. Ягодово и Перущица. Въздушни атаки има и над добричките села Видно, Ириджа, Твърдица и Горичане. Продължилите 6 месеца бомбардировки не успяват да принудят България да капитулира, но за сметка на това предизвикват възмущението и гнева на българите срещу Съюзниците и засилват настроенията против англо-американците в страната.

Вижте още:

Още от категорията

Нос Чиракман край Каварна продължава да буди интереса на археолозите

На 3 километра южно от Каварна се намира внушително природно възвишение, известно като нос Чиракман. Вече осми сезон археолозите проучват природната забележителност, превърнала се в символ на каварненското крайбрежие. Работата им сега е съсредоточена..

публикувано на 28.10.23 в 09:10
Патриаршеската катедрала в Букурещ

Румънци и българи честват Св. Димитър Басарбовски и Св. Теофано Басараб

Русенският митрополит Наум и протойерей Кирил Синев, свещеникът на българите в Румъния, са в Букурещ, за да почетат на 27 октомври паметта на духовния покровител на града - Св. Димитър Басарбовски. Те ще се включат в празничната литургия за честването в..

публикувано на 27.10.23 в 10:19

На Димитровден в пиринското село Тешово

Православните християни отправят днес взор към образа на Св. Димитър Мироточиви с вяра в неговото небесно застъпничество. На 26 октомври църквата почита родения в Солун великомъченик. Името на св. Димитър е свързано с историята на българския..

публикувано на 26.10.23 в 05:35