Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Потвърдиха, че Петков и фон дер Лайен са разговаряли по телефона

Снимка: БГНЕС

От Еврокомисията потвърдиха, че председателката Урсула фон дер Лайен и бившият премиер Кирил Петков са обсъждали важни теми за България, като подготовката на страната за еврозоната и влизането в Шенген, съобщи от Брюксел кореспондентът на БНР Ангелина Пискова.

"Позицията на председателката и по двата въпроса е добре известна. Тя още веднъж потвърди подкрепата си за приемането на България в Шенген. Има много стриктен процес за влизане в еврозоната, който се прилага за всички страни. Явно е, че правилата трябва да се спазват", казват от Еврокомисията.

Съобщението идва след разпространения запис, в който Петков казва, че фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, като се е пошегувала, че може да се направи компромис за еврозоната. 


Още от категорията

Денков пред ORF: Няма реални аргументи срещу приемането на България в Шенген

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за австрийската обществена телевизия ORF, цитиран от БНТ. Ако позицията на Австрия не се промени, българите според него ще бъдат..

публикувано на 25.11.23 в 10:16

По съседски: Събития с балкански адрес

Създадоха речник на сръбски и албански думи, които не се нуждаят от превод "Демокрация", "традиция", "пропаганда", "батерия", "епидемия", "комшии" (съседи) – това са някои от думите, които нямат нужда от превод от албански на сръбски и..

публикувано на 24.11.23 в 11:50
 Богдан Богданов

За да е конкурентноспособен ЕС, България и Румъния трябва да са в Шенген

Заедно с бизнеса и с двустранните търговски камари днес искаме ясно да заявим, че икономическото развитие и сигурност на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенген и в eврозоната. Това посочи министърът на икономиката и..

публикувано на 23.11.23 в 13:50