Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българските културни следи в Италия - част от на семинар в Неаполския университет

Филм по повод 30-години от кончината на великия български бас Борис Христов бе част от програмата

Борис Славчев Снимка: предоставена от Венета Ненкова

В Неаполския университет "Ориентале" се проведе цикъл от семинари под заглавието „Маршрути на българската култура в Италия“. Идеята е на д-р Мая Падешка – лектор по български език и литература.

"Семинарът представи задълбочено изследване на пътищата на българската култура и в Италия между историята и литературата, между изкуството, традициите и духовността, тръгвайки от Алцек в Южна Италия (Кампобасо, Изерния, Беневенто и Баяно), продължавайки към българите в Чиленто, Челе ди Булгерия; фигурата на Йосиф II, патриарх на Константинопол и др. Беше представено делото на Кирил и Методий, както и тяхната мисия в Рим, за да се премине и през български възрожденски творци, свързали своя житейски път с Италия“, разказа за Радио България Венета Ненкова, основател на Българското училище в Рим и председател на Културна асоциация "Паралел 43" в Рим.

Специален фокус беше поставен върху музиката и певческото наследство, оставено от  ненадминатите Борис Христов, Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Райна Кабаиванска,  покорили италианските сцени. Част от програмата бе и филмът на младия режисьор Борис Славчев, посветен на големия бас Борис Христов по повод 30-годишнината от кончината му.

"Борис Славчев завършва магистратура по театър, кино и дигитални изкуства в Римския университет "Сапи