Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трети път - лятно училище по български език в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" в Тиранският университет за трета поредна година се провежда Лятно училище по български език в Република Албания. Домакин е Катедрата по славянски и балкански езици към Факултета по чуждоезиково обучение на университета в Тирана. Лятното училище се подпомага от Великотърновския университет с учебници и преподавателско участие по проекта за мобилност на европейската програма „Еразъм+“.


Лекциите и практическите занимания се водят от преподаватели във висши училища от Велико Търново, Благоевград, Корча и Тирана, като студентите са разделени в две групи – начинаещи и напреднали. В програмата на лятното училище е предвидено и пътуване до историческия град Берат, където студенти и преподаватели ще се запознаят с исторически следи от средновековната българска държава. В края на заниманията си участниците ще получат сертификати, издадени от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

С успех протече първата седмица от Лятното училище, а интересът на участниците в него е много голям. През изминалите дни студентите са имали възможност да чуят лекции и доклади от доц. д-р Владислав Цонев, ръководител на Катедрата по български език към Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, доц. д-р Раки Бело, лектор по български език и литература в Тиранския университет и д-р Миранда Бело, преподавател от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Лекциите бяха посветени на езикознанието и българското културно наследство.


Преподаването на български език е сред приоритетите в международната политика на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", а интересът към езика ни в Албания е голям, което се дължи както на добрите двустранни отношения, така и на българското национално малцинство в Албания.

На  откриването на Лятното училище присъстваха деканът на Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет проф. Есмералда Кромида, заместник-деканът проф. Огерта Корути, Н. Пр. Ивайло Киров, посланик на България в Албания, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий" (онлайн), доц. д-р Адриатик Деряй, ръководител на Катедрата по славянски и балкански езици на Тиранския университет, Асен Пачев, заместник-посланик на България в Албания, Мария Пеева, аташе в българската мисия в Албания, както и преподаватели от Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет. Студентка, облечена в българска народна носия, посрещна гостите по стара българска традиция с питка и мед. 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Депутатите отхвълиха на първо четене промени, засягащи смяната на пола на деца

Народното събрание отхвърли на първо четене петте проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорните предложения в тях се отнасят до смяната на пола на деца под 18 години. Законопроектът на “Има такъв народ” предвижда пълна забрана..

публикувано на 26.09.24 в 15:32

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 19

В брой 19 на предаването слушайте: За българите в Кипър и отношението им към българския език и култура - Мария Мавруди, председател на Културната асоциация на българите в Кипър; Защо българите в Албания срещат трудности с употребата на..

публикувано на 26.09.24 в 12:00