Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред избирателните секции - повече умора, отколкото надежда

Днес гласуваме за четвърти пореден път за народни представители в рамките на по-малко от 2 години. В предсрочните избори за 48 Народно събрание участват общо 28 партии и коалиции. За място в Парламента от Шуменско се борят 171 кандидати. Депутатските мандати, отредени за 30 МИР-Шумен, са шест. Не е като да няма кандидати за тези шест мандата, но кои да влязат в Народното събрание, вече зависи от волята на избирателите.

„Народът вече се измори от избори, не може през четири, през шест месеца, да се правят избори, хората са уморени от несигурност и тревоги“ – възмущаваха се шуменци пред избирателните секции.


И освен рекорда по правене на избори в последната година и половина, на последните избори през ноември, които бяха 2 в 1 – за парламент и президент,  се отчете и рекордно ниска избирателна активност. До този момент днешните избори също не се очертават за претендент по висока избирателна активност.  Първоначалните прогнози на социолозите са, че трудно може да се очакват изненади в това отношение.

Такова е и усещането в част от избирателните секции в Шумен, в които влезе наш екип - гласуващи има, но техният брой е такъв, че не оставя впечатление за особен ентусиазъм сред избирателите. Репортаж на Людмила Борисова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови идеи за безопасност

Според новия генерален план за безопасност на движението в Шумен, кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ е възможно да бъде допълнително обезопасено, но може и да бъде преустроено със светофари. Това стана ясно по време на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението.  Вторият вариант е по-скъпият, защото една светофарна уредба..

публикувано на 16.04.24 в 15:56

Целебният свят на Деница

Артистична душа, която търси навсякъде цветове, хармония и емоция чрез изкуството. Художничката Деница Аргиропулос събира картини, за да замени сивотата на болничните стаи и коридори с настроения, които биха били целебни за пациентите. Докато лежала в болничната стая, обгърната от сивотата, й хрумва  идеята, че картини по стените биха внесли приятно..

публикувано на 16.04.24 в 12:09

Мениджър на случай

Община Ситово обяви прием на заявления и документи за подбор на кандидати за една нова и модерна позиция - "Мениджър на случай".  Дейността е част от Проект "Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение от община Ситово". Освен това са планирани мерки, подкрепа и обучение за активно поведение на пазара на труда, оказване..

публикувано на 16.04.24 в 11:56

41 години в бяла престилка

41 години от своя живот Недка Йорданова Бъзоева е вярна на мисията на бялата престилка. В деня, в който я приемат едновременно в Учителския институт и в Института за подготовка на фелдшери в Русе, без никога да е мечтала за медицина, тя поема към дунавския град. 85-годишната днес Недка Бъзоева е един от ветераните на медицинското дело в родния..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Медийно затъмнение в община Шумен

Община Шумен остава без зам.-кмет по образование и култура. От днес. Това ни беше съобщено от един от PR-те на администрацията в събота следобед . Имейлът бе от две изречения с четири правописни грешки.  Не е изненада, че проф. Светла Станкова е пожелала да напусне ръководната позиция. В началото на месеца стана ясно, че шуменската прокуратура..

публикувано на 15.04.24 в 15:15

Бис за младите таланти

Близо 30 награди спечелиха децата на ОДК-ЦПЛР „Анастас Стоянов“ в Шумен от национални и международни участия. Своите постижения представиха днес ръководителите и възпитаниците на школите по класически танци, китара, народно пеене, цигулка и от литературния клуб „Сладкодумци“. Талантите от Детско юношеския театър „Бис“ разказаха за 15-ото издание..

публикувано на 15.04.24 в 14:48

Жертви на хазарта

Драстично е паднала възрастовата граница на хазартно зависимите у нас, твърди специалистът по хазартни зависимости д-р Десислава Безинска-Шеинкова. Тя допълва, че сме далеч от овладяването на проблема. Контролът е изгубен, а сериозните последиците не са само материални, а преди всичко психични и социални. "За 17 процента от хазартно зависимите, които..

публикувано на 15.04.24 в 09:26