Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъде осъществен проектът за Национална детска болница

Снимка: pediatria-bg.eu

Българската педиатрична асоциация (БПА) излезе с критична позиция срещу проекта за Национална детска болница от частен инвеститор. Идеята за такава болница датира още от времето на социализма. Проф. д-р Иван Литвиненко, председател на УС на БПА разказа подробности по темата пред Радио София. Той коментира, че държавата е длъжна на децата да има такава болница, защото тази, която в момента изпълнява тези функции е Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести "Проф. Иван Митев". Тя се помещава в сграда, строена със съвсем други цели предвидена за дом за деца.

"Чисто формално няма такава площ, която да побере всички клиники, които са необходими за едно комплексно обслужване на болно дете. Когато едно дете дойде, особено по спешност, или изпратено в затруднение от други части на страната, то обикновено не е добре насочено. Тъй, като нашата катедра е разположена на различни бази, части от нея са извън тази болница и се налага тези деца да бъдат транспортирани до едно, или друго звено. Понякога се налага да идват консултанти на място и всичко това е понякога много рисково за критично болните деца", поясни проф. д-р Литвиненко.

По думите му, такава болница може да бъде и като учебно заведение за подготовка на специалисти, тъй като тя трябва да бъде водещата университетска педиатрична клиника. Той поясни, че не може да се подготвят лекари без практика, а практиката идва на база случаите, които биват обслужвани. През 2012 г. БПА подема инициативата да бъде изградено такова учреждение, но чак 2017 г. има позитивен отклик от тогавашното управление, когато се учредява инициативен комитет за изграждане на детски здравен парк, но остава въпросът къде да бъде той.

"Тези години доказаха, че това, което е прокламирано от всички политици и всички възможни правителства през този период, първостепенната грижа за майчино и детско здравеопазване е  техен приоритет, е общо взето на приказки точно така. И тази загриженост води до тези залитания в една или друга посока в търсене на едно бързо, понякога не особено удачно и понякога не особено осъществимо, или законно решение, но то е с търсене на бърз дивидент от политици. В крайна сметка никога не е било подплатено с едно реално мислене по въпроса", отбеляза д-р Литвиненко.

Той подчерта, че основата трябва да дойде като задание от лекарите, БПА и от Университетската педиатрична болница, защото те най-добре знаят какви са нуждите и какви звена трябва да има и как да се осъществи комуникацията. Относно позицията на БПА, че сегашният проект за изграждане на такова учреждение не е най-добрият, проф. д-р Литвиненко каза:

"Национална частна" ми звучи като оксиморон. Представяте ли си "частен национален отбор по футбол"? Частен означава, че някой го селекционира, някой го менажира, някой определя къде и как ще играе. В случая имаме същата ситуация". Той допълни, че когато държавата изгради болница, тя ще стане проводник на държавната политика в такъв важен сектор, какъвто е детското здравеопазване и болницата ще може да има особен статут. Тя няма да разчита само на работа по клинични пътеки, а ще има субсидиране от страна на държавата, за да може децата да се лекуват с всички възможни необходими медикаменти и изследвания.

"Ние не се плашим от конкуренция ни най-малко. Ние се плашим, че така от една ще получим нито една клиника. Ще има сгради, ще има някакъв персонал, но той няма да бъде достатъчен и няма да осъществи това, което трябва да получат децата", сподели проф. д-р Литвиненко.

От Министерство на здравеопазването също изпратиха писмено становище, в отговор на позицията на БПА. В него се казва:

  • Mоже ли една частна болница да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца?

Съгласно Закона за лечебните дейности, чл. 4. (2): Лечебните заведения са равнопоставени независимо от собствеността им. В алинея 1 ясно е записано, че лечебните заведения оказват извънболнична и болнична помощ, като същите подлежат на контрол от принципала.

  • На въпроса как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще гарантира качествено медицинско обслужване и обучение? От МЗ отговориха, че:

На територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ може да осъществява дейност друго лечебно заведение за болнична помощ само при условие, че клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения за болнична помощ извършват различни медицински дейности.

В този случай ако една болница, независимо от нейната собственост – държавна или частна, отговаря на поставените условия, може да бъде акредитирана като университетска.

  •  От МЗ заявиха още, че Майчиното и детското здравеопазване е основен приоритет за държавата и Министерството на здравеопазването. В Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.  ясно е записано, че специалисти по всички медицински специалности с педиатрична насоченост, сключили договор с НЗОК, трябва да оказват необходимото доболнично или болнично лечение. За реализацията на основните приоритети, заложени в програмата, ясно е записано, че ще се изгради Национална педиатрична болница, като към този момент процедурата по създаването ѝ не е прекъсвана, въпреки забавянето по обективни причини през последните 10 години. 

Основните акценти на фирмата изпълнител са:

  •  България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница. Историята на темата за изграждане на национална детска болница в София – скандалите и сега действащите ретроградни сили срещу нашия чист и честен проект, са всички добре известни и не заслужават внимание! Въпреки широкия обществен и политически отзвук, обаче,  реален напредък по изграждането и реализацията няма! Всяка година, родителите на хиляди болни български деца търсят лечение в чужбина, като за целта ежедневно събираме средства чрез благотворителни кампании.

  •  Фирмената група на Търговска Лига се развива вече 31 г. Ние сме сигурни и предвидими. Имаме 25-годишен опит в проектирането и изграждането на високотехнологични специализирани лечебни заведения, медицински научноизследователски центрове и GMP-сертифицирани фармацевтични производствени комплекси.

  •  Проектът предвижда изграждане на напълно нова многоетажна сграда в обособен парцел, проектирана специално и единствено с тази цел и функция – да обслужва само детската болница. "Мама и Аз" в София ще приема и лекува,  разбира се, деца и подрастващи от цялата страна, особено по-тежки случаи, за които не може да бъде намерена адекватна експертна помощ на регионално ниво. В напреднало сътрудничество, вече установено, с водещите центрове по майчино и детско здраве в Европа и Съединените щати, тази мечта ще стане реалност в следващите три години.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01