Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как ще бъде осъществен проектът за Национална детска болница

Снимка: pediatria-bg.eu

Българската педиатрична асоциация (БПА) излезе с критична позиция срещу проекта за Национална детска болница от частен инвеститор. Идеята за такава болница датира още от времето на социализма. Проф. д-р Иван Литвиненко, председател на УС на БПА разказа подробности по темата пред Радио София. Той коментира, че държавата е длъжна на децата да има такава болница, защото тази, която в момента изпълнява тези функции е Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести "Проф. Иван Митев". Тя се помещава в сграда, строена със съвсем други цели предвидена за дом за деца.

"Чисто формално няма такава площ, която да побере всички клиники, които са необходими за едно комплексно обслужване на болно дете. Когато едно дете дойде, особено по спешност, или изпратено в затруднение от други части на страната, то обикновено не е добре насочено. Тъй, като нашата катедра е разположена на различни бази, части от нея са извън тази болница и се налага тези деца да бъдат транспортирани до едно, или друго звено. Понякога се налага да идват консултанти на място и всичко това е понякога много рисково за критично болните деца", поясни проф. д-р Литвиненко.

По думите му, такава болница може да бъде и като учебно заведение за подготовка на специалисти, тъй като тя трябва да бъде водещата университетска педиатрична клиника. Той поясни, че не може да се подготвят лекари без практика, а практиката идва на база случаите, които биват обслужвани. През 2012 г. БПА подема инициативата да бъде изградено такова учреждение, но чак 2017 г. има позитивен отклик от тогавашното управление, когато се учредява инициативен комитет за изграждане на детски здравен парк, но остава въпросът къде да бъде той.

"Тези години доказаха, че това, което е прокламирано от всички политици и всички възможни правителства през този период, първостепенната грижа за майчино и детско здравеопазване е  техен приоритет, е общо взето на приказки точно така. И тази загриженост води до тези залитания в една или друга посока в търсене на едно бързо, понякога не особено удачно и понякога не особено осъществимо, или законно решение, но то е с търсене на бърз дивидент от политици. В крайна сметка никога не е било подплатено с едно реално мислене по въпроса", отбеляза д-р Литвиненко.

Той подчерта, че основата трябва да дойде като задание от лекарите, БПА и от Университетската педиатрична болница, защото те най-добре знаят какви са нуждите и какви звена трябва да има и как да се осъществи комуникацията. Относно позицията на БПА, че сегашният проект за изграждане на такова учреждение не е най-добрият, проф. д-р Литвиненко каза:

"Национална частна" ми звучи като оксиморон. Представяте ли си "частен национален отбор по футбол"? Частен означава, че някой го селекционира, някой го менажира, някой определя къде и как ще играе. В случая имаме същата ситуация". Той допълни, че когато държавата изгради болница, тя ще стане проводник на държавната политика в такъв важен сектор, какъвто е детското здравеопазване и болницата ще може да има особен статут. Тя няма да разчита само на работа по клинични пътеки, а ще има субсидиране от страна на държавата, за да може децата да се лекуват с всички възможни необходими медикаменти и изследвания.

"Ние не се плашим от конкуренция ни най-малко. Ние се плашим, че така от една ще получим нито една клиника. Ще има сгради, ще има някакъв персонал, но той няма да бъде достатъчен и няма да осъществи това, което трябва да получат децата", сподели проф. д-р Литвиненко.

От Министерство на здравеопазването също изпратиха писмено становище, в отговор на позицията на БПА. В него се казва:

  • Mоже ли една частна болница да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца?

Съгласно Закона за лечебните дейности, чл. 4. (2): Лечебните заведения са равнопоставени независимо от собствеността им. В алинея 1 ясно е записано, че лечебните заведения оказват извънболнична и болнична помощ, като същите подлежат на контрол от принципала.

  • На въпроса как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще гарантира качествено медицинско обслужване и обучение? От МЗ отговориха, че:

На територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ може да осъществява дейност друго лечебно заведение за болнична помощ само при условие, че клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения за болнична помощ извършват различни медицински дейности.

В този случай ако една болница, независимо от нейната собственост – държавна или частна, отговаря на поставените условия, може да бъде акредитирана като университетска.

  •  От МЗ заявиха още, че Майчиното и детското здравеопазване е основен приоритет за държавата и Министерството на здравеопазването. В Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.  ясно е записано, че специалисти по всички медицински специалности с педиатрична насоченост, сключили договор с НЗОК, трябва да оказват необходимото доболнично или болнично лечение. За реализацията на основните приоритети, заложени в програмата, ясно е записано, че ще се изгради Национална педиатрична болница, като към този момент процедурата по създаването ѝ не е прекъсвана, въпреки забавянето по обективни причини през последните 10 години. 

Основните акценти на фирмата изпълнител са:

  •  България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница. Историята на темата за изграждане на национална детска болница в София – скандалите и сега действащите ретроградни сили срещу нашия чист и честен проект, са всички добре известни и не заслужават внимание! Въпреки широкия обществен и политически отзвук, обаче,  реален напредък по изграждането и реализацията няма! Всяка година, родителите на хиляди болни български деца търсят лечение в чужбина, като за целта ежедневно събираме средства чрез благотворителни кампании.

  •  Фирмената група на Търговска Лига се развива вече 31 г. Ние сме сигурни и предвидими. Имаме 25-годишен опит в проектирането и изграждането на високотехнологични специализирани лечебни заведения, медицински научноизследователски центрове и GMP-сертифицирани фармацевтични производствени комплекси.

  •  Проектът предвижда изграждане на напълно нова многоетажна сграда в обособен парцел, проектирана специално и единствено с тази цел и функция – да обслужва само детската болница. "Мама и Аз" в София ще приема и лекува,  разбира се, деца и подрастващи от цялата страна, особено по-тежки случаи, за които не може да бъде намерена адекватна експертна помощ на регионално ниво. В напреднало сътрудничество, вече установено, с водещите центрове по майчино и детско здраве в Европа и Съединените щати, тази мечта ще стане реалност в следващите три години.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24