Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички болежки се забравят на сцената

Илко Градев и Владимир Михайлов представят на живо в студиото джипси-суинг албума "Ноти за Джанго": 

"Обикновено се чустваме спокойни, но и нетърпеливи. Албумът на Петър Койчев трио се базира на хармониите на френския суинг от 30-те и 40-те. Мелодиите са авторски на Петьо Койчев.

В тази формация, албумът е първи, триото е от няколко месеца. Проф. Веселин Койчев ще е специалният ни гост. Идеята дойде от десетина години. От парче на парче се влюбих в тази музика. Тя винаги е била много танцувална и е своеобразен отговор на суинга, който идва от Америка.

Музиката е суперадекватна и неостаряваща и днес. "Майна суинг" е препратка към "Minor Swing" на Джанго от бендлидера ни, който е от Пловдив." (Илко Градев и Владимир Михайлов) 

"Обединени от общата си страст се събрахме заедно, харесва ми звученето ни. "Танголоджи" и останалите инструментали пренасят слушателите в европейския джаз от 30-те на миналия век." (Петър Койчев)

"Виждаш трепет и щастие в очите на хората, те са докоснати от тази музика. Забавляваме се, докато свирим. (Илко Градев) Възрастовата граница на слушателите ни е от шестокласник до средно-млади хора. В началото слушат внимателно, навлизат в света на красотата и на приятелството." (Владимир Михайлов)

"Всички болежки се забравят на сцената. Задачата ни е да заразим публиката с това, което правим. Всяка епоха има своя стил. Джипси-суинг музикантите обикновено са с костюм с бяла риза, тиранти и бомбе." (Илко Градев и Владимир Михайлов, които изпадат в лек спор кой ще е с бомбе:) 

"Ще изпълним и джаз-стандарти в стил джаз-мануш или "цигански суинг". Джанго е измислил този магнетичен и атрактивен стил. Специалният ни гост е моят баща и учител по китара, той ще е много добро допълнение към нашето трио. В този стил, характерната формация е с поне 2-3 китари. Съсредоточаваме се към музицирането, нямаме специална сценография." (Петър Койчев)

"Музиката ни е жива, след темата следват импровизации, които не знаем къде ще ни отведат. Не знаем как ще свършим, ориентираме се по езика на тялото. Понякога се записваме, понякога не. Представянето е тази вечер, 21 януари, в клуб "Грамофон". (Илко Градев и Владимир Михайлов)  


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор Лулчев . Експозицията му може да се види в концептуално пространство „Дом“ до 30 април ...

публикувано на 19.04.24 в 14:20

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно? И най-сетне: „И сега какво да правим?“ . След тази върволица от съмнения, които сякаш искат да попитат нещо много по-голямо, им остава едно единствено – да спасят кучето. Двамата мъже..

публикувано на 19.04.24 в 13:50