Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва почистването на напоителния канал в Стара Загора

В дните на мероприятията не трябва да се паркират автомобили в близост до съоръжението

По инициатива на областния управител Иван Чолаков днес се състоя работна среща за предстоящото почистване на напоителния канал  на ул. „Братя Жекови“ в Стара Загора. В срещата се включиха зам.-кметът на Общината Йордан Николов, експерти от Областна администрация, Румяна Динева, управител на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Горна Тунджа Стара Загора, представители на РИОСВ, на ВиК-Стара Загора.
Каналът е строен през 1953 г. и към момента е собственост на „Напоителни системи“. От него се подава вода за напояване на селскостопански култури през летния сезон и вода за промишлени нужди целогодишно.  Съоръжението ще се почиства от строителни и битови отпадъци, инертни материали, храстовидна и дървесна растителност.  Ще бъдат извършени и частични ремонтни дейности по облицовката. 
Почистването ще започне на 3 октомври в отсечката от ул. „Отец Паисий“ до ул. „Ангел Кънчев“. То ще продължи до 10 октомври. За тази цел ще е необходимо в дните 5, 6, 7 и 10 октомври паркираните по ул. „Братя Жекови“ в този участък автомобили да бъдат преместени. 
От 10 октомври до 23 октомври ще се извърши почистване в участъка от ул. „Кольо Ганчев“ до ул. „П.Р. Славейков“. Там също ще се наложи премахване на автомобилите от улицата. 
Събраните битови отпадъци ще бъдат транспортирани до депо за депониране на битови отпадъци чрез лицензирана фирма. Гумите, захвърлени в канала, ще бъдат закарани до депо за рециклиране на гуми. Храстите и дърветата ще се превозят до подходящи места, собственост на „Напоителни системи“ и на Община Стара Загора до взимането на решение за какво да бъдат използвани. От Общината обявиха, че за своя сметка ще извозят и депонират храстовидна растителност в депото за отпадъци.  Общината ще осигури също камиони за отпадъци и контейнери. ВиК-Стара Загора ще осигури самосвал и малък багер за събиране и извозване на отпадъците. 
Събраните строителни и инертни материали ще се транспортират до имот, собственост на Областна администрация на разстояние от около 5.5 км от града. При евентуално запълване на мястото с отпадъци, ще се използва втори терен, също собственост на Областна администрация. Отпадъците ще се депонират, сепарират и използват повторно.  
Ремонтните работи ще се извършват от 10 до 14 октомври в участъка между ул. „Гладстон“ и ул. „Парчевич“, като на 14 октомври ул. „Братя Жекови“ ще бъде затворена за 1 час за доставка на бетон. 
На 21 октомври работата по напоителния канал трябва да бъде приключена, а на 22 октомври водата по него отново да бъде пусната. 
От институциите, ангажирани с почистването на канала, умоляват гражданите на Стара Загора да проявят разбиране и търпимост по време на извършването му, защото премахването на натрупваните с години отпадъци е крайно наложително за нормалното функциониране на съоръжението и е в полза на всички старозагорци.

По публикацията работи: Елена Балабанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монументът на връх Бузлуджа

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника "Бузлуджа" и зоната около яз. "Копринка"

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир "Копринка" и на паметника "Бузлуджа". Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова - главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията..

публикувано на 19.04.24 в 14:42

РЗИ организира поход по повод Световния ден на физическата активност

Регионална здравна инспекция – Стара Загора, в партньорство с Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загора и Образователен и туристически център „Кукуряк“ – Стара Загора, организира еднодневен поход „Животът изисква движение“ от Аязмото до..

публикувано на 19.04.24 в 14:20
американска норка

Пореден протест на природозащитници с искане за спиране на фермите за норки в България

Пореден символичен протест на сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) срещу обжалването на заповедта на МОСВ за  забрана на развъждането и вноса на вида "Американска норка" в България се проведе в столицата днес...

публикувано на 19.04.24 в 13:35

Включват и БСП в обсъждането на идейни концепции за Бузлуджа

Изработване на идейна концепция за запазването на Дом-паметника на Бузлуджа е възложил служебният премиер Димитър Главчев. Това стана ясно от негов отговор по време на днешния парламентарен контрол на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков...

публикувано на 19.04.24 в 13:07

Специализирана полицейска акция тече в Сливенско

В Сливенска област е в ход 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. От полунощ до 10,00 часа в Сливенско са заснети 81 нарушения. Акцията е част от операция по пътна безопасност на ROADPOL и се провежда във всички страни..

публикувано на 19.04.24 в 12:36

Спектакълът "Лебедово езеро" на сцената на Старозагорската опера

Примата Анелия Димитрова и звездата на Балета на Виенската държавна опера Денис Черевичко ще представят легендарния балет „Лебедово езеро“ на 23 април от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Ротбарт е Фиорди Лоха, а Шут е Филипо..

публикувано на 19.04.24 в 12:21

Жена е с порезни рани на ръката след семеен скандал

В 14:35ч. вчера, в РУ-Гълъбово е получен сигнал на тел.112, че на центъра на с.Обручище, 64-годишна жена е с порезни рани на ръката. При посещение на място е установено, че жената и съпругът й – 63-годишен, се скарали и мъжът хвърлил по нея порцеланова..

публикувано на 19.04.24 в 11:13

Въвеждат временна организация на движението по време на 5К Beroe Road Race

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града с оглед осигуряване на безопасно протичане на състезанието „Beroe 5К Road Race", организирано от Спортен клуб по лека атлетика „Берое", за времето от 08:30 часа до 12:30 часа на..

публикувано на 19.04.24 в 10:52

250 участници събира конференция на студентите по медицина в Тракийски университет – Стара Загора

Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора е домакин на 44-та национална среща на Асоциацията на студентите медици в България, която ще се проведе в дните 19 – 21 април 2024 г., с участието на 250 студенти по медицина от всички висши..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Прекратяват разкопките край хасковското село Текето

Малко над 50 000 лв са събраните дарения, за разкопките на тракийската гробница край хасковското село Текето. За съжаление съоръжението е било ограбено още в древността, отчете ръководителят на проучванията доц. Георги Нехризов. Гробницата..

публикувано на 19.04.24 в 09:44