Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов болничен комплекс в Истанбул става главна база на здравния туризъм в Турция

| обновено на 22.05.20 в 11:56
Градската болница Башакшехир разполага с 90 операционни и капацитет за извършване на 500 операции дневно, с три писти за хеликоптер, с 2 682 болнични легла и с персонал от 596 лекари и 2084 медицински сестри.
"Още един шедьовър в здравеопазването" (в. "Йени сьоз"), "Истанбул става здравна столица" (в. "Йени акит"), "Турция: световната държава на здравеопазването" (в. "Дирилиш постасъ"), "Здравето ни е в сигурни ръце" (в. "Акшам") - под тези и други подобни заглавия турският печат тази сутрин съобщава за откриването на най-големия болничен комплекс в страната - Градската болница Башакшехир.
Тя е с капацитет за обслужване на 35 хиляди пациенти дневно.
Болницата започна да функционира вчера, след като бе официално открита от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на японския министър-председател Шиндзо Абе чрез видеоконференция.
Космополитният болничен комплекс е построен съобразно най-високите норми за сеизмична устойчивост, като конструкцията му има 2068 сеизмични изолатора. Оборудването и инфраструктурата на болницата съответстват на най-високите международни стандарти, пише "Йени сьоз". Комплексът се простира на терен от 789 хиляди кв.м., а РЗП на сградата е 1,021 млн. кв.м.
"Осигурихме на страната още едно творение, което не само с естетическия си вид, но и с технологичната си инфраструктура, положение и възможности ще се превърне в един от монументите, повод за гордост на Истанбул", каза президентът Ердоган.
По думите на лидера на Турция с новия болничен комплекс Истанбул се е превърнал в международен здравен център, пише "Йени акит".
"Тук ще бъде една от запазените марки на турския здравен туризъм", посочи още Ердоган. Той изтъкна, че освен турските граждани, болницата ще обслужва и гости от чужбина, като открои близостта на новия комплекс до летище "Истанбул".
Строежът на фирмата е извършен съвместно от две фирми - турска и японска, което според Ердоган представлява пример за сътрудничеството между двете държави.
"В момент, когато здравните системи в света рухнаха, има две страни, които демонстрират успешен пример", каза президентът, визирайки Турция и Япония. Ердоган изтъкна оказаната от Турция помощ на 82 страни, където Анкара изпрати медицински материали в разгара на коронавируса.
"Ще продължим да мобилизираме всичките си възможности в името на човечеството", каза още турският лидер.
Частично болничният комплекс Башакшехир беше открит на 20 април, но от вчера започна да работи при пълен капацитет, напомня "Дирилиш постасъ".
"Акшам" отбелязва, че болницата е 11-ият подобен комплекс в страната от системата на т.нар. градски болници в Турция - големи многопрофилни болнични комплекси, които Турция изгради през последните години.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът отхвърли жалба срещу премахването на бариери до комплекс заведения в Морската градина

Административният съд във Варна отхвърли жалбата срещу премахването на бариерите и КПП-тата до комплекс "Хоризонт" под спирка „Акациите“.  Това става ясно от решение на магистратите с дата 14 август т.г.  Според документа, който е публичен, за поставянето на бариерите няма издадено разрешение,  схема и проектна документация, одобрени от главния..

публикувано на 27.09.24 в 16:30

Датски архитект и урбанист споделя своя опит във Варна

Датският архитект и урбанист Леон Легеланд от архитектурното студио на Ян Геел в Копенхаген ще сподели своя опит в развиването на устойчивата градска мобилност в различни европейски градове, съобщават от общинския пресцентър.  Събитието ще се проведе от 19 ч. днес пред Дома на архитекта, на ул. „Мусала” 10 и е част от Европейската седмица на..

публикувано на 27.09.24 в 15:23

От 1 октомври - с директен влак между София и Русе с новите германски вагони (разписание)

Директни влакове между София и Русе ще пътуват с новодоставените германски вагони, съобщават от "Български държавни железници".  Промяната ще бъде въведена от 1 октомври с цел подобряване на обслужването на клиентите, които пътуват между столицата и дунавския град. Композициите ще бъдат обслужвани с четири от новодоставените германски вагони и ще се..

публикувано на 27.09.24 в 15:14

Варна събира капачки, стотинки и дарения тази събота

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на "Аз вярвам и помагам" ще се проведе от 9 до 14 часа в събота, 28 септември.  Събитието ще се проведе пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.  От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 000 килограма пластмасови капачки и е..

публикувано на 27.09.24 в 14:57

На 1 октомври тестват сирените и системата BG-Alert

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа на 1 октомври, вторник, във Варна, съобщиха от общинската администрация.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. При провеждането на теста на..

публикувано на 27.09.24 в 13:54

Димитър Главчев: Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания, цитиран от БНР.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са..

публикувано на 27.09.24 в 13:49

Набират предложения за награди за изявени студенти във Варна

За осемнадесети пореден път Община Варна ще връчи Годишни поименни награди за студенти с постигнати високи резултати през изминалата учебна година. Целта на Годишните поименни награди за студенти от варненските висши учебни заведения е да изрази признание за постигнати високи резултати в различни области на науката, както да поощри и популяризира..

публикувано на 27.09.24 в 12:34