Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантьор: Браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите

Снимка: БГНЕС

Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочват от бранша. В близките месеци ще стане ясно дали тези, които са се осмелили да отворят, ще продължат да работят и ще бъде ли финансово оправдано отварянето на нови заведения, смятат ресторантьори и бармани. Заради ситуацията с коронавируса и увеличения риск при обслужването много от заведенията предпочитат да останат затворени. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, каза Желязко Каракашев – ресторантьор от Варна. 

Пред БНР Каракашев заяви, че един от най-големите разходи за ресторантьорите е ДДС и свалянето на този данък е най-бързата антикризисна мярка. Той коментира защо е важно намаляването на ДДС за ресторантьорството:

"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота. Въпросът за ДДС започна да се коментира още по време на въвеждането на Наредба 18".

Каракашев посочи, че през последните години стоките, водата, токът, заплатите и осигуровките са нараснали с голям процент. Въведени са били и нови такси и задължителни абонаменти.  същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици". 

Ресторантьорът заяви, че браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите: "Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб".Според него е много важно колко дълго ще продължи тази ситуация и колко от ресторантьорите ще издържат да работят на загуба: "За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите".

Желязко Каракашев коментира, че изчисляването на загубите за бюджета от намаляването на ДДС не трябва да е с "елементарно изваждане на 11%", защото неработещите ресторанти няма да плащат никакви данъци. Според него трябва внимателно да се калкулира колко от ресторантите ще останат да работят и колко заети в бранша ще останат безработни: 

"Ефектът не е само в едни числа. Икономиката е нещо, което има много връзки, които ако се нарушат, влияе на всичко". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът отхвърли жалба срещу премахването на бариери до комплекс заведения в Морската градина

Административният съд във Варна отхвърли жалбата срещу премахването на бариерите и КПП-тата до комплекс "Хоризонт" под спирка „Акациите“.  Това става ясно от решение на магистратите с дата 14 август т.г.  Според документа, който е публичен, за поставянето на бариерите няма издадено разрешение,  схема и проектна документация, одобрени от главния..

публикувано на 27.09.24 в 16:30

Датски архитект и урбанист споделя своя опит във Варна

Датският архитект и урбанист Леон Легеланд от архитектурното студио на Ян Геел в Копенхаген ще сподели своя опит в развиването на устойчивата градска мобилност в различни европейски градове, съобщават от общинския пресцентър.  Събитието ще се проведе от 19 ч. днес пред Дома на архитекта, на ул. „Мусала” 10 и е част от Европейската седмица на..

публикувано на 27.09.24 в 15:23

От 1 октомври - с директен влак между София и Русе с новите германски вагони (разписание)

Директни влакове между София и Русе ще пътуват с новодоставените германски вагони, съобщават от "Български държавни железници".  Промяната ще бъде въведена от 1 октомври с цел подобряване на обслужването на клиентите, които пътуват между столицата и дунавския град. Композициите ще бъдат обслужвани с четири от новодоставените германски вагони и ще се..

публикувано на 27.09.24 в 15:14

Варна събира капачки, стотинки и дарения тази събота

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на "Аз вярвам и помагам" ще се проведе от 9 до 14 часа в събота, 28 септември.  Събитието ще се проведе пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.  От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 000 килограма пластмасови капачки и е..

публикувано на 27.09.24 в 14:57

На 1 октомври тестват сирените и системата BG-Alert

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа на 1 октомври, вторник, във Варна, съобщиха от общинската администрация.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. При провеждането на теста на..

публикувано на 27.09.24 в 13:54

Димитър Главчев: Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания, цитиран от БНР.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са..

публикувано на 27.09.24 в 13:49

Набират предложения за награди за изявени студенти във Варна

За осемнадесети пореден път Община Варна ще връчи Годишни поименни награди за студенти с постигнати високи резултати през изминалата учебна година. Целта на Годишните поименни награди за студенти от варненските висши учебни заведения е да изрази признание за постигнати високи резултати в различни области на науката, както да поощри и популяризира..

публикувано на 27.09.24 в 12:34