Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка на Ленард Бърнстейн дирижира тази вечер във Варна

Маестра Николета Конти е една от малкото жени, които се издигат до най-високото ниво в света на диригентите, доминиран от мъже. Ученичка на Ленард Бърнстей и Сейджи Озава, тя е дирижирала оркестрите на Ковънт Гардън и Арена ди Верона Оркестър „Артуро Тосканини”, Филхармонията на Щутгарт, Симфоничния оркестър на Израел, Кралския филхармоничен оркестър на Холандия, Хайдн Оркестър в Болцано, Верди Оркестър в Милано, Оркестъра на Театро Лирико в Каляри, Фестивалния оркестър „Густав Малер“ във Валенсия и още много други. Отличена с наградите "Città ди Стреза", „Николай Малко“, „Минерва”, удостоена от президента на Италия с почетното звание „Кавалер на Република Италия”, Маестра Николета Конти избира Оркестъра на Варненската опера за своя дебют като симфоничен диригент през 2021 г.

Симфоничен концерт – 2 декември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Голямото симфонично събитие на месец декември, в рамките на XXII Коледен музикален фестивал на Варненската опера, е концертът на 2 декември, под диригентството на познатата от световната оперна сцена, Маестра Николета Конти, и виртуозния цигулар Роман Федчук, който за трети път пристига във Варна със своята уникална „Гуарнери“ от XVII век. И двамата са добре познати на варненската публика, но в отделни изяви, докато сега те за пръв път ще ги аплодираме заедно на сцената. Маестра Конти, която неведнъж сме посрещали като диригент на оперни премиери и спектакли в Летния театър и на Основна сцена, сега е избрала именно Оркестъра на Държавна опера Варна за своя дебют като симфоничен диригент.

С присъщия си изискан вкус тя е подбрала за концертната програма творби, които поставени една до друга, се открояват с ярките си характеристики. Ведрата Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт надгражда пантеистичната Симфония №4 в ла мажор, оп. 90, в която Ф. Менделсон дава израз на възхитата си от изкуството, природата и бита на Италия, затова и я нарича „Италианска“. Обратът в звученето и драматургичната кулминация идва накрая с изключително сложния и експресивен Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп. 77 от Й. Брамс.

„Ако сравним Моцарт и Брамс, Моцарт създава музика в реално време, докато Брамс работи продължително над своите концерти, за да постигне непозната дотогава наситеност и дълбочина на въздействието. Неговата музика е много немска, но в същото време в нея звучат мелодии, които променят и усложняват хармонията. Брамс обвързва класическата форма с нов тип експресия, насища ранния романтизъм със сложна хармония и издига музикалния език в нова необратима позиция. В този концерт доминира, разбира се, цигулката, но и оркестърът трябва да се справя с не по-малко трудни задачи при изработването на всеки детайл в партиите на отделните инструменти, които също имат солови изпълнения. Харесвам Брамс и съм радостна, че с Брамс и изключителния цигулар Роман Федчук дебютирам във Варна като симфоничен диригент“, усмихва се Маестра Николета Конти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес, 23 април, до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов..

публикувано на 23.04.24 в 14:42

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11