Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Уникален костен скиптър е открит при разкопките в Солницата в Провадия

| обновено на 02.10.23 в 08:29

Уникален костен скиптър, принадлежал на скитски военачалник от 5 век пр.Хр., е открит при разкопките, ръководени от проф. Васил Николов в Солницата в Провадия.

Скиптърът е открит в гроб с част от скелет на скитския воин, има и железен нож в лошо състояние, ребра от кон, малко кученце и една костенурка.


Професор Николов уточни ,че още 4-5 скитски гроба има открити в Североизточна България, но подобен скиптър се открива за първи път.


Предната част на 39-сантиметровия скиптър е орнитоморфна и представлява глава на орел ,а другата част е антропоморфна, което е най-интересно за изследователите.

Скиптърът ще бъде изследван в лаборатория, след което ще се съхранява в музея в Провадия.

Даниела Стойнова с репортаж за откритието:


По публикацията работи: Ваня Славова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар в бившето помощно училище във Варна

Пожар е възникнал в сградата на бившето помощно училище "Братя Миладинови" във Варна. На място са изпратени пет екипа огнеборци, съобщиха от варненската полиция.  Сигнал за инцидента е подаден в 18,25 часа.  Пламъците са обхванали и покрива на изоставената постройка.  Няма опасност огънят да засегне сгради в съседство. Няма данни за пострадали...

публикувано на 01.12.23 в 19:34

Новото ръководство на НЗОК подаде оставки

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров са депозирали оставките си в деловодството на Народното събрание, потвърдиха за "Хоризонт" от институцията. Оставките на двамата бяха поискани по-рано днес от партиите, които подкрепят правителството.  От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че така изглаждат споровете си около..

публикувано на 01.12.23 в 17:45

С около 6.5% по-висока цена на газа предлага Булгаргаз за декември

87,50 лева/MWh (без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. декември 2023 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Увеличението е с около 6.5% спрямо утвърдената цена за м. ноември и е по-ниско от предварително..

публикувано на 01.12.23 в 17:07

Кметът на Варна и Енергото обсъдиха съвместни действия при бедствия и подобряване на мрежата в местностите

Кметът на Варна Благомир Коцев и представители на  ЕНЕРГО ПРО обсъдиха съвместни действия при бедствия и аварии и изграждането на нови електроразпределителни мрежи в местностите. Днес във Варна се състоя поредната среща от планираната програма на управи-телите на ЕНЕРГО-ПРО за обсъждане на теми от взаимен интерес с представители на местната власт на..

публикувано на 01.12.23 в 16:25

ОбС-Варна избира председатели на комисии на 7 декември

Общинският съвет на Варна ще заседава на 7 декември. На сесията местните депутати трябва да изберат зам.-председател и председатели на постоянните и временни комисии. Ще бъдат гласувани и измененията и допълненията в Правилника за организация и дейността на ОбС- Варна.

публикувано на 01.12.23 в 15:15

Водоподаването в Гурково и Тригорци се нормализира

Водоподаването в Гурково и Тригорци се нормализира, съобщиха кметовете на населените места във връзка с вчерашното недоволство , изразено пред Общинския съвет в Балчик, да се вземат мерки срещу безводието, което мъчи селищата в последните седмици. Кметът на Дропла Денчо Попов заяви, че днес и при тях водоподаването се нормализира. Не е така в село..

публикувано на 01.12.23 в 14:49

Водата във Варна поскъпва - 5,47 лева за кубик

Водата във Варна отново поскъпва. Ще плащаме по 5,47 лева за кубик от 1 януари. През 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите цени на ВиК услуги за 2023 г. - в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София - област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното..

публикувано на 01.12.23 в 14:23