Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тук ще има Видинско депо за ТБО!

До 2013 година в местността "Козя гърбина", в землището на видинското село Жеглица, трябва да бъде изградена първата клетка на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Проектът за изграждането му е на стойност 9 милиона евро и е по ОП "Околна среда". Видин, заедно с Бургас, бяха първите общини от страната, подали апликационни форми по тази програма.

"Първата копка" на видинското депо беше планирана за средата на тази година. Прецизирането на проекта и тежките административни процедури наложиха поредното забавяне на строежа", уточни за РАДИО ВИДИН кметът на Видин Румен Видов.

От 2001 година до днес на вниманието на видинчани са представяни няколко варианта за изграждането на ново депо, но до момента, въпреки изчерпания капацитет на старото депо, строежът на новото не е започнал. За тези 10 години сумата за изграждането на регионалното депо е нараснала с над 6 млн. лв. - от близо 14 млн. лв. през 2001, до около 20 млн. лв. през 2011 година.

Клошари събират пластмаса
Преди няколко години по пътя Видин-Арчар дърветата край пътя целогодишно бяха "украсени" с цветни полиетиленови торбички. Накичени от вятъра, те правеха лошо впечатление на гостите на Видин, още преди да влязат в града... Видинчани дадоха различни оценки на качеството на услугата сметосъбиране и сметоизвозване. За едни от анкетираните Видин днес е по-чист, в сравнение с много други градове в страната. Според други- изграждането на новото съоръжение няма да донесе количествени и качествени промени в предоставянето на тази услуга, а "...само по-висока такса смет".

Строежът на видинското депо реално трябва да започне в края на 2011 година, когато ще бъде изградена първата клетка, която по проект е и най-голямата от общо 3-те клетки на новото депо. Равносметката е близо 25 милиона лева- за предпроектното проучване и изграждането на първата клетка на новото депо за твърди битови отпадъци. Следващите етапи предвиждат изграждане на станция за депониране на отпадъци, 2-ра и 3-та клетки за депониране, пречиствателна станция за отпадните води от боклука, произведени от обработването на отпадъците, компостираща инсталация и инсталация за преработка на строителни отпадъци. Площта, върху която ще бъде изградено депото, е над 200 дка. Капацитетът на двете клетки ще е за над 500 000 тона отпадъци (първа клетка- 400 000 тона, втора- 100 000 тона).
По публикацията работи: Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42