Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райко Матеев- един българин в Тайланд или да имаш смелостта да започнеш живота си наново

Райко Матеев: "Животът в Тайланд е едно невероятно приключение, приказка без край".
Снимка: Личен архив

Днес в "Другата истина" по РАДИО ВИДИН представям един наш сънародник, който е доказал, че дори и след 50-годишната си възраст, човек може кардинално да промени живота си, и то към по-добро.


Преди години Райко Матеев попада на остров Пукет, Тайланд и решава да остане там. Днес той продължава да води доста интензивен живот- познава цяла Югоизточна Азия, почти всеки месец пътува до остров Бали, Индонезия и Хонконг и твърди, че последните 10 години от живота му, откакто е в Тайланд, са едно невероятно приключение за него.

Със съпругата си живее на две места- остров Пукет и родното място на жена си- в северната част на страната.

 


И така, днес с моя събеседник ще се пренесем на 8 500 км на изток, в един друг свят, където да се оплакваш от лошия живот е най-малкото неприлично. Но, това е Тайланд, страна, където животът може да е всякакъв друг, но не и скучен- дори и заради факта, че  Нова година се празнува три пъти:  

В Тайланд има три Нови години. На 31 декември е традиционната дата, на която се сменя календарът, така, както е в цял свят. Другата Нова година е през февруари- Китайската Нова година- това е лунният календар. Тяхната обаче истинска Нова година е на 14 април, когато се сменя сухият сезон с дъждовния. Техните най-големи празници са точно тогава.

Всъщност тук почти всеки месец има по няколко празника. Било то будистки, било за рождения ден на нашия крал, тъй като Тайланд е кралство и от 220 години се управлява от династията Чакри. Не случайно казах "нашият крал"- аз заобичах тази страна, която избрах и останах по собствено желание.

В България мога винаги да се върна, макар че не съм го правил от 7 години. Мога да кажа със сигурност, че познавайки вече дълбоко историята на Тайланд, културата, социалната и политическата структура, мога да уверя българите, моите любими сънародници, че има какво да научим от Тайланд.

Това е една изключително добре уредена държава с мощна икономика и огромно бъдеще. Тук 220 години нишката не е прекъсвана- не е имало революции, не е имало капитализъм, социализмът ги е подминал…

Когато човек дойде в Тайланд, още на третия ден има усещането, че са минали седмици, дори месеци. Тук времето така се компресира и толкова много впечатления дава за часове дори, че ти имаш чувството, че живееш страшно интензивно. Тук една година се равнява може би на


пет в нормалните европейски страни. Защо казвам това? Просто защото тук се събират толкова много впечатления- всичко е странно, пъстро, вкусно, шарено, ароматно… И е доста, доста по-различно.

Аз самият водя много активен живот. Непрекъснато пътувам в почти цяла Югоизточна Азия и мога да заявя, че това е едно невероятно приключение. Животът тук е една приказка без край. Самият аз съм пътешественик по душа. Преди няколко години преплувах с яхтата си от България до остров Пукет и


тогава взех окончателното решение да се преселя да живея завинаги в Тайланд. Приключих с бизнеса си в България и се преместих тук. По-късно продадох яхтата си в Сингапур, но това е друга тема. Аз написах и книга за това, тя се казва "Моята Азия". Описах моето пътешествие- цели три месеца в Индийския океан- едно невероятно приключение. Пожелавам го на всеки, който има смелостта и силата да дръзне да промени живота си.

Кое друго ме накара да се преселя тук- усмивките на хората. Ние, българите, не се усмихваме.

 Ние не умеем да се радваме на живота. Първото правило на живота в Тайланд е- извличай удоволствие от всичко. Където и да е то, когато и каквото и да било то. Това е цяла философия за живота, която ме направи невероятно свободен и щастлив.  

Що се отнася до бизнеса ми в Тайланд, той е свързан с туризъм. Имам туристическа агенция и това ми позволява да работя с цял свят. На база на опита си мога да кажа, че българският турист е много добър турист. Първо той е любознателен- иска да научи всичко.


Докато западните туристи и особено американците, канадците и австралийците, те не задават въпроси- защото те и нищо не знаят, не им трябва много. Българинът също е интелигентен. Освен това той е и с широка душа- обича да седне, да се весели и да се смее, по което много си прилича с тайландците. Българинът също е много отворен, но само в чужбина за съжаление. В България той не се усмихва, а извън страната е прекрасен човек и събеседник. Последният шок, който преживях, е когато се върнах в България- никой не се усмихва, всеки се оплаква… В Тайланд това е неприлично, знак на лошо възпитание. Тук на въпроса: "Как си", има само един отговор: "Аз съм най-добре, чувствам се отлично".

Въпреки, че съм на 8 500 км от България, аз не съм прекъснал връзката си с нея. Дори от тук виждам кристално ясно къде и какво се греши в нея. А грешките са заложени много отдавна. Ще цитирам любимия ми Елин Пелин: "От връо се види доло, от доло връо се не види", казва Райко Матеев- българинът от остров Пукет.

 Снимки Личен архив.



И още теми в "Другата истина":

*Какво разследване започва полицията във Великобритания по сигнал на BBC;

*Великобритания ще спре да помага на безработните имигранти от други страни членки на Европейския съюз да покриват разходите си за жилище от април;

*Европейският съюз издаде нови насоки за социалните помощи за мигрантите, навлизайки още повече в разгорещения дебат за злоупотребата със социалната система от чужденци;

И други новини за живота на българите в чужбина.

Целите интервюта и подробности по темите от деня - в звуковия файл

По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50