Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия на ОССЕ ще наблюдава изборите

Снимка: Радио ВИДИН

Ирмели Мария Виено от Финландия и Мехмет Угур Екинджи от Турция са регистрирани от Централната избирателна комисия като международни дългосрочни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ в изборите за народни представители на 4 април. В България за предстоящите избори са регистрирани 24 наблюдатели, a Ирмели Мария Виено и Мехмет Угур Екинджи отговарят за областите Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Основната дейност на ОССЕ е свързана със сигурността, утвърждаване на човешките права, свободата на пресата и честните избори. 

"Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа e международна организация, която има 57 постоянни страни членки. Към тази организация има служба за демократични институции и човешки права, като основните й насоки са насочени към човешките измерения. Централата на тази организация се намира във Варшава. Основната й цел е да осигури свобода на словото и основните права на човека , също така да се спазват законите, подпомагане на принципите на демокрацията, да се подпомага и стимулира толерантността в цялото общество. Сред нейните задачи са мисии по наблюдение на изборите. Организацията разполага със своите мисии по наблюдение на изборите в страни, които са поканили тази организация да наблюдава изборите чрез своите мисии. Мисиите по наблюдение обикновено започват 8 седмици преди самите избори, така че изборният процес се наблюдава като цяло. Това включва също и подготвителния процес и всички процедури по този процес, самият изборен ден, в същото време преброяването на гласовете и всички въпроси, които стоят на дневен ред след самите избори. Основната цел е да се наблюдава дали изборите са проведени и се провеждат съгласно законите на страната и международните демократични стандарти. В края на мисията има два доклада, които се публикуват от мисията. Окончателният доклад се публикува два месеца след датата на изборите. Стремежът е да се обхване и докладва целият изборен процес, като в същото време бъдат дадени препоръки и насоки за следващите избори за тази страна", каза Мехмет Угур Екинджи от Турция.

"Точно това е причината за нашето посещение тук. Може би накратко само да спомена за структурата на мисията ни тук. В София имаме основен екип, на чело на който стои ръководител на цялата мисия. Сред основния ни екип има анализатори, наблюдатели, които са специалисти в различни сфери по изборния процес, в същото време имаме и експерт, който е по правни въпроси, медийни въпроси. Тези два доклада, споменат от моя колега са подготвени и се пишат от този основен екип. Ние с моя колега сме в качеството си на дългосрочни наблюдатели. Има общо 6 такива екипа, които да покриват  територията на цялата страна, така че на терен сме общо 12 наблюдатели. Както казах това са 6 екипа от по двама души. Нашият екип покрива Северозападната част на страната като включва пет области, а именно това са Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Във всички тези области ние се срещаме с представители на изборната администрация, срещаме се с представители на политически партии, също така и медии като вашата. Разбира се, също така провеждаме срещи и с областните управители, с кметове, за да представим нашата мисия в България", допълни Ирмели Мария Виено от Финландия.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39