Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 29 септември 2022 слушаме музика из "Властелинът на пръстените" и Dirty Loops 2021

Партитурата към "Властелинът на пръстените" е може би най-големият шедьовър на композитора Хауърд Шор – изключително колоритна, като голяма част от ефектите са записани в реална обстановка. Вмъкнати са звуци на тигри, моржове, магарета. Има шумове, записани на гробище през нощта, а също и от строителната площадка, съответстващи на падането на каменни блокове. За обрисуването на злото или на древните същества често се ползват най-разнообразни и чудати инструменти – нарязани на спирала чинели, свирене на лирата на пианото, огромна наковалня, на която се бие с парен чук, вериги пък озвучават сцените с орките, присъстват япоснки тайко барабани и ирландски барабани.

През септември, 2021 г. излезе последният до този момент албум "Турбо" на "Дърти луупс", създаден съвместно с китариста Кори Уонг. Съдържа седем вокално-инструментални и чисто инструментални  композиции. Абсолютни професионалисти, чиито музикални възможности и идеи нямат граници. Смесването на жанрове винаги произвежда уникално усещане. Визиите на артистите също си пасват добре, като спойката за целта е най-вече фънкът.

Слушайте ни всеки четвъртък след новините в 11 ч. и в ранното нощно петъчно утро от 2 ч.


Вижте още

Има недостиг на фармацевти в Северозапада

Малко са аптеките във Видин и Монтана. Във Враца са над необходимия минимален брой, но не са разпределени равномерно, сочат областните аптечни карти. Не достигат фармацевтите, а от трите областни града в Северозапада денонощна аптека има единствено във Враца. Областните аптечни карти са изготвени от междуведомствени комисии и вече са представени в..

публикувано на 09.12.22 в 17:16

Ерозията- основна заплаха за почвите у нас

Облачно и мъгливо време ще има през първия зимен месец. Около 10 дни ще са със снежна покривка. Температурите ще се движат от минус 10 до плюс 15 градуса. Как всичко това ще се отрази на културите и каква е агропрогнозата за декември- чуйте Леночка Ангелова , директор на метеорологичната станция в Монтана. 

обновено на 09.12.22 в 16:57

Инспектор от ИАРА- Монтана с награда за добри постижения

Грамота за цялостен принос и постижения в работата си получи Валери Спасов- инспектор "Рибарство и контрол" в ИАРА Монтана. Наградата му беше връчена на среща на ИАРА в Бургас по повод 10-годишнина от преместването на централата от София в Бургас. На церемонията, на която присъстват служители от цяла България Валери Спасов е награден. "Целта..

публикувано на 08.12.22 в 16:43

Видински съд ще реши длъжен ли е "Булгаргаз" да дава обществена информация

Видинският административен съд трябва да излезе с решение дали държавното дружество "Булгаргаз" правомерно е отказало да предостави достъп до информация с мотива, че не е задължен по ЗДОИ (Закон за достъп до обществена информация) субект. Делото е образувано по жалба на Гражданско сдружение "БОЕЦ". На 7 септември тази година неправителствената..

публикувано на 08.12.22 в 16:41

Доброволци залесяват в Кула

В Кула ще залесяват дръвчета от видовете кедър, липа и бук. Определено е и мястото- крайпътен кът за отдих.  "За трета поредна година "Северозапазване" продължаваме кампанията "Засаждаме бъдеще в Северозапада", като тази година ще засадим около 30 дръвчета на 12 декември, от 13 часа, на обект, който ни е даден от Общината- крайпътен кът за..

публикувано на 08.12.22 в 16:39

Контейнери за едрогабаритни отпадъци ще има във Видин и селата

Общо 120 контейнера за едрогабаритни отпадъци ще бъдат разположени във Видин и селата от общината. Четирикубиковите контейнери ще бъдат поставяни около съдовете за смет на определени места в града и в началото и края на малките населени места. По този начин се цели да бъде предотвратено образуването на нерегламентирани сметища, обясни  Емилиян..

публикувано на 08.12.22 в 15:55

Проблеми на дърветата в градска среда

Дърветата са белите дробове на всяко едно населено място, а във все по-замърсения свят, в който живеем, те страдат. Страдат и от човешка намеса, и от климатичните промени. Кои са потенциалните проблеми, с които ще се сблъскваме при отглеждането на дървета в градска среда и има ли начин да противодействаме- разговаряме с доц. д-р Момчил Панайотов -..

публикувано на 08.12.22 в 12:57