Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 март 2023 година

Снимка: Виктория Топалска

За последното тримесечие на миналата година средната брутна работна заплата в област Видин е 1 256 лева по данни на Националния статистически институт. Спрямо същия период на предходната година има увеличение със 17,6%. 


Като изключително погрешно и геноцид върху българския бизнес. Така икономистът Михаил Кръстев определи предложението на Министерството на финансите, което предвижда минималната работна заплата от 1 януари 2024 година да стане 940 лева. Според експерта подобно увеличение ще е пагубно за общини като Видинската.



КНСБ стартира национално проучване за нарушения на трудовите права в България. За тази цел конфедерацията изгради онлайн платформа, чрез която едновременно ще се осъществяват мониторинг на нарушенията и индивидуално консултиране на работниците. Допитването е под формата на анкета, която включва идентифицираните до момента най-чести нарушения на трудовите права в България и ще позволи постоянно наблюдение на проблемите на работното място. След попълването ѝ работниците и служителите ще получават автоматично правна консултация от платформата по посочените от тях нарушения. 


Разяснения за служебното преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери публикува на сайта си Националният осигурителен институт (НОИ). От 1 април служебно се преизчисляват близо 336 хиляди пенсии на работещи пенсионери. В момента НОИ обработва и близо 77 хиляди подадени заявления за преизчисляване освен със допълнителен стаж и със осигурителен доход.


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на енергийния регулатор Иван Иванов с питане защо Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 март, без обществено обсъждане, е одобрила общите условия на електроразпределителното дружеството, което обслужва Западна България. По този начин според Ковачева не са спазени законите за енергетиката и за защита на потребителите. Омбудсманът изтъква, че към днешна дата на сайта на Комисията все още не е поместена информация по темата, което според нея нарушава принципите за публичност и прозрачност, които регулаторът следва да спазва.


Над 2 400 проверки са извършени от Българската агенция за безопасност на храните само за седмица. Проверявани са обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене, съобщиха от Агенцията. Сред най-честите нарушения са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход и без етикетировка. Установени са и несъответствия по сграден фонд, незадоволително хигиенно състояние, както и нерегистрирани по Закона за храните работещи обекти. Издадени са  41 акта за административно нарушение и 151 предписания. Два обекта са затворени заради несъответствия в хигиенното състояние.


Земетресение беше усетено отново във Видин. Трус с магнитуд 4,8 по Рихтер е регистриран в 16:02 часа на 13 километра от Търгу Жиу в Румъния. 


Около половината ученици, които завършват с професионална квалификация не започват работа по съответна специалност. Това показва, че професионалното образование вече не е мост към пазара на труда, коментира Зорница Славова от Института за пазарна икономика.


Детска площадка и футболно игрище са изградени в ж.к. "Зорница" в Лом по проект на Общината и Местна инициативна група (МИГ) на стойност близо 250 хиляди лева. Монтирани са и нови пейки и съдове за смет, а междублоковото пространство и подходите към него са асфалтирани.


Видинската публика посреща Християна Лоизу, Еделина Кънева и Стефан Илчев днес, 20 март. Под диригентството на маестро Петър Димитров, те ще представят премиерния за Видин концерт „Без имитации”.


Народно читалище "Просвета-1882“ в Кула откри новия творчески сезон с арт работилница на клуб „Сръчни ръце“. Младите творци изработиха маски, посветени на най-обичания местен обичай - "Къпачи", който е автентичен за града.


Изложение на местни продукти ще се състои на 23-ти и 24-ти март в Монтана. Продукцията е произведена на териториите на Местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, създадени и финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.


Утре, 21 март, от 11:00 часа министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще направи инспекция на пътя Видин – Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград, съобщават от ведомството. Проверката ще бъде при отливането на новостроящия се път от съществуващото трасе преди с. Новачене в посока Видин – София. 

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29