Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2023 година

Снимка: Радио Видин

Земеделски производители блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин. Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час. На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там. 


Международната агенция за атомна енергия извърши анализ на безопасността на 5 и 6 блок в АЕЦ "Козлодуй". Анализът на техническа мисия обхваща вътрешни събития, като пожари, наводнения, всички външни събития, характерни за площадката на централата, и отчитане влиянието между блоковете при работа на пълна мощност, ниска мощност и при спрян реактор. В проверяващия екип са участвали 6 външни експерти от партньорски организации от Армения, Словакия, Унгария, Нидерландия, Хърватия, САЩ и трима представители на международната агенция. 


Аптеките ще продължат да отпускат реимбурсирани лекарства по досегашния ред до края на септември. Това стана възможно след като Българският фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към договора си. С анекса се гарантира, че всички лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани частично или напълно от Касата, ще продължат да се отпускат при досегашните ред и условия и след 1 април.


Днес, 31 март, е последният ден от предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 2 април. От полунощ на 1 април започва денят за размисъл, в който политическата агитация и оповестяването на резултати от социологически проучвания за нагласите на избирателите са забранени до края на изборния ден в 20 часа в неделя.


В Монтана са готови за изборите на 2 април, неделя. Полицията провежда акции срещу купувачите на гласове. 296 са секционните избирателни комисии в област Монтана. На извънредните парламентарни избори в неделя те ще бъдат обслужвани от 2442-ма членове. Секциите ще бъдат охранявани от 375 полицаи.


Общинският съвет прие Средносрочна бюджетна прогноза за местни дейности на Община Мездра за периода 2024-2026 г., Прогноза на показателите за поети ангажименти и за задължения за разходи за 2023-2024 г. и Прогноза за общинския дълг и разходите за лихви по него за периода 2024-2026 г. Решението беше взето на мартенската сесия на местния парламент. Приети бяха също Анализ на потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет, Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на територията на общината за периода 2023-2025 г. и Отчет на Програмата за опазване на околната среда на община Мездра за 2022 г. С отделни решения съветниците подкрепиха изграждането на Фотоволтаични централи в землищата на селата Брусен, Игнатица, Горна и Долна Кремена.


От Регионалната здравна инспекция във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия, че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение.


Къщата-музей на възрожденеца Димитър Гинин в Лом отново може да функционира след успешно извършен ремонт за близо 2 500 000 лева. Знаковата къща за града е ремонтирана при запазване на архитектурния облик на сградата, а дворното пространство изцяло е обновено. 


Интересът към имотите във видинското село Антимово е голям, изкупени са всички къщи. Купувачи са най-вече млади семейства. Хората в селото се оплакват от високите цени на хранителните стоки, от инфлацията, опитват се със собствени усилия да я преборят – като  подпомагат живота на семействата си със собствено производство. Искат да имат по-хубави улици, очакват да се асфалтират поне две-три.


Електронен портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин. Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. 


Благотворителен кулинарен базар-изложба в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков“ във Видин събра близо 400 лева. Проявата е на учениците, изучаващи френски език в учебното заведение. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на художествена литература на френски, испански, руски и немски език за училищната библиотека.


Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър. Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин.


Кампания за предаване на стари дрехи и на други ненужни текстилни изделия организира Община Мездра. Кампанията е част от традиционното пролетно почистване на гр. Мездра и на съставните села на общината, а целта е опазване на околната среда и на климата. 


Благотворителен базар, средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на 4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април, на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа. 

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23