Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2023 година

Снимка: Радио Видин

Земеделски производители блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин. Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час. На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там. 


Международната агенция за атомна енергия извърши анализ на безопасността на 5 и 6 блок в АЕЦ "Козлодуй". Анализът на техническа мисия обхваща вътрешни събития, като пожари, наводнения, всички външни събития, характерни за площадката на централата, и отчитане влиянието между блоковете при работа на пълна мощност, ниска мощност и при спрян реактор. В проверяващия екип са участвали 6 външни експерти от партньорски организации от Армения, Словакия, Унгария, Нидерландия, Хърватия, САЩ и трима представители на международната агенция. 


Аптеките ще продължат да отпускат реимбурсирани лекарства по досегашния ред до края на септември. Това стана възможно след като Българският фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към договора си. С анекса се гарантира, че всички лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани частично или напълно от Касата, ще продължат да се отпускат при досегашните ред и условия и след 1 април.


Днес, 31 март, е последният ден от предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 2 април. От полунощ на 1 април започва денят за размисъл, в който политическата агитация и оповестяването на резултати от социологически проучвания за нагласите на избирателите са забранени до края на изборния ден в 20 часа в неделя.


В Монтана са готови за изборите на 2 април, неделя. Полицията провежда акции срещу купувачите на гласове. 296 са секционните избирателни комисии в област Монтана. На извънредните парламентарни избори в неделя те ще бъдат обслужвани от 2442-ма членове. Секциите ще бъдат охранявани от 375 полицаи.


Общинският съвет прие Средносрочна бюджетна прогноза за местни дейности на Община Мездра за периода 2024-2026 г., Прогноза на показателите за поети ангажименти и за задължения за разходи за 2023-2024 г. и Прогноза за общинския дълг и разходите за лихви по него за периода 2024-2026 г. Решението беше взето на мартенската сесия на местния парламент. Приети бяха също Анализ на потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет, Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на територията на общината за периода 2023-2025 г. и Отчет на Програмата за опазване на околната среда на община Мездра за 2022 г. С отделни решения съветниците подкрепиха изграждането на Фотоволтаични централи в землищата на селата Брусен, Игнатица, Горна и Долна Кремена.


От Регионалната здравна инспекция във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия, че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение.


Къщата-музей на възрожденеца Димитър Гинин в Лом отново може да функционира след успешно извършен ремонт за близо 2 500 000 лева. Знаковата къща за града е ремонтирана при запазване на архитектурния облик на сградата, а дворното пространство изцяло е обновено. 


Интересът към имотите във видинското село Антимово е голям, изкупени са всички къщи. Купувачи са най-вече млади семейства. Хората в селото се оплакват от високите цени на хранителните стоки, от инфлацията, опитват се със собствени усилия да я преборят – като  подпомагат живота на семействата си със собствено производство. Искат да имат по-хубави улици, очакват да се асфалтират поне две-три.


Електронен портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин. Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. 


Благотворителен кулинарен базар-изложба в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков“ във Видин събра близо 400 лева. Проявата е на учениците, изучаващи френски език в учебното заведение. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на художествена литература на френски, испански, руски и немски език за училищната библиотека.


Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър. Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин.


Кампания за предаване на стари дрехи и на други ненужни текстилни изделия организира Община Мездра. Кампанията е част от традиционното пролетно почистване на гр. Мездра и на съставните села на общината, а целта е опазване на околната среда и на климата. 


Благотворителен базар, средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на 4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април, на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа. 

По публикацията работи: Гергана Панова
Вижте още

Етнофестивал "Дунав и Тимок ни свързват" се провежда в Капитановци

Традиционният събор и етнофестивал " Тимок и Дунав ни свързват " в  Капитановци  започва днес от  17:00 часа .  На откритата сцена в центъра на видинското село ще излязат състави от региона, както и гости от Румъния, каза кметът на населеното място  Десислава Иванова : "Програмата ще започне в 17:00 часа, като в утрешния ден гостуват 15..

публикувано на 10.06.23 в 15:21

Община Враца развива обучението на деца и ученици по метода Монтесори

Над 650 деца и ученици във Враца се обучават по метода на д-р Мария Монтесори . През настоящата учебна година възпитаниците на 3 яслени групи работят по иновативната методика, като от септември обхванатите груби ще са шест. Разширяването на метода включва и 18 целодневни групи, както и 4 паралелки от начален етап. Заместник-кметът Петя..

публикувано на 10.06.23 в 14:54

Силвия Бонкина представя изложба в Чипровци

Самостоятелна изложба на Силвия Димова Бонкина, представя Историческият музей в Чипровци . Експозицията ще включва над 50 платна с произведения от различни стилове, каза за Радио Видин авторката: "Тук ще покажа почти от всички жанрове, които имам, не знам само дали донесох - туш и рапидограф, защото с тях работя едни миниатюри, които няма как..

публикувано на 10.06.23 в 14:30

Община Лом издаде разрешително за строеж на магазин

Проектът за магазин на една от най-големите вериги за хранителни стоки в страната  в Лом вече е на следващ етап, информират от местната общинска управа.  Компанията, която е собственик на имота, планира изграждането на свой магазин,  а Общината е издала разрешително за строеж Според инвестиционното предложение на компанията, обектът ще се..

публикувано на 10.06.23 в 13:07

Фолклорен ансамбъл Ситница представя спектакъла "Историята на Калина" в Монтана

Премиера на спектакъла "Историята на Калина", ще представи фолклорен ансамбъл "Ситница", на сцената на Драматичен театър "Драгомир Асенов"- Монтана . Сюжетът описва историята на красива българка, обясни за Радио Видин,  Христо Иванов -  главен художествен ръководител на ансамбъла: "Сценаристи са всъщност танцьорите от ансамбъла, това е тяхно..

публикувано на 10.06.23 в 13:00

Библиобус популяризира четенето сред подрастващите във Враца

Стартира съвместната инициатива на местната администрация и Регионална библиотека „Христо Ботев", съобщи заместник-кметът на Враца Петя Долапчиева. "Това събитие стартира вчера. В полза на учениците е. Библиобусът тръгна на посещение във всяко едно училище. Вече беше в "Козма Тричков" и "Отец Паисий" Целта провокиране на интереса към четенето сред..

публикувано на 10.06.23 в 09:00

Враца ще зарадва децата с празник

За поредна година местната администрация организира празник за най-малките жители на Враца .  Творчески работилници, спортни игри и томбола с много награди са малка част от програмата на празник „Усмивка“ . На специално обособени шатри най-малките ще оцветяват картинки с анимационни герои, а по-големите могат да се включат в оцветяването на..

публикувано на 10.06.23 в 09:00