Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 21 септември 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

За трети път Белоградчик е домакин на балонена фиестаТази година събитието, което се провежда от 21-ви до 24-ти септември, привлича рекорден брой хора, желаещи да изпитат емоцията на полета с балон, разказа Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата.


Видин е областта в България с най-ниска средна работна заплата - 1 288 лева. Това е около 65,8% от средната за страната, като спрямо второто тримесечие на 2022 г. е отчетен ръст с 9,2%, сочат данните, публикувани в информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище за второ тримесечие на 2023 г. Като цяло през посочения период средната работна заплата в България се е повишила до 1957 лв. Увеличението на годишна база е с 13,1%. Най-висока е средната заплата в столицата - 2697 лв., което е с 37,8% над стойността за страната. Най-голям ръст на средното възнаграждение на годишна база се отчита в Русе (16,5%) и Търговище (15,6%).


Във връзка със запитвания на граждани от Община Видин съобщиха, че всички класирани в резервния списък по проекта за подмяна на отоплителни уреди ще са първите, които ще бъдат одобрени по новия проект, който Общината ще изпълнява по програма "Околна среда" 2021-2027 г. Очаква се по новия проект над 5000 домакинства да подменят старите си отоплителни уреди с термопомпи "въздух - вода", термопомпи "въздух - въздух", термопомпи "вода - вода", включително земносвързани, печки и котли на пелети със закрита горивна камера, както и за енергийно бедни домакинства - допълване с фотоволтаични инсталации при алтернатива за отопление термопомпа "въздух - въздух", уточниха от местната администрация.

До края на годината на още 1765 домакинства в Монтана ще бъдат монтирани безвъзмездно климатици и котли за отопление с газ или пелети, съобщи кметът Златко Живков. Проектът по програма „Околна среда“ за подобряване качеството на атмосферния въздух обхваща подмяната на старите котли и печки на дърва и въглища на 3286 домакинства в Монтана. Досега са монтирани нови по-екологични отоплителни уреди на 1124 домакинства. 


Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за местните избори, съобщиха от общинската администрация. Представителят на ПП „Възраждане“ е възразил относно пропорционалността при разпределението на ръководните места, с които разполага представляваната от него партия в т. нар. „градски“ и „селски“ секции. В срок до 27 септември кметът на общината тряб