Тютюнопроизводителите подготвят национален протест, решението ще бъде взето в понеделник

Снимка: Дора Атанасова

Подготвя се национален протест на тютюнопроизводителите, съобщи за "Хоризонт" председателят на браншовата асоциация Цветан Филев след 10-минутна среща с министъра на земеделието Димитър Греков. На срещата, която от пресцентъра на агроведомството обявиха като лична, са били обсъдени исканията на производителите - държавата да ги подпомогне с максимално разрешения таван от 160 милиона лева, а не само с отделените от бюджета 100 милиона.

За да се вземе такова решение, е нужна санкцията на Министерски съвет. Затова производители и министър Греков са си дали седмица срок, за да търсят среща с институциите, в това число и с премиера, разказа Филев. 

А междувременно, още в понеделник от асоциацията ще вземем решение за дата, място и час за национален протест, защото съм сигурен, че без провеждане на мащабен национален протест, няма как да стигнем до крайната цел, ще обсъждаме и двата варианта - пред Министерството на земеделието в град София и блокиране на трите КПП-та, каза председателят на браншовата организация.

Обещанията на лидера на ДПС Лютви Местан, че няма да остане и килограм неизкупен тютюн и че производителите ще получат повече, отколкото през предишни години, Филев коментира така: 

Никога не сме имали притеснения, че ще остане неизкупен тютюн. Идеята ни беше да не го подаряваме, а да го продадем на достойни цени, близки до миналогодишните цени. Но оказва се, че миналогодишните цени ще останат един мираж. Хайде да не слагаме каруцата пред магарето. Нека първо да се случи това нещо, тогава да го коментираме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47