Румънски лекари, които работят в Обединеното кралство, заявяват, че се засилва враждебността срещу тях

Снимка: Добромир Видев

Румънски лекари , които отдавна работят в Обединеното кралство,  заявяват,  че се засилва враждебността срещу тях от страна на пациентите.

"Гардиън" помества обширна статия, в която дава гласност на мнението на румънски медици, които изразяват разочарованието си от факта, че в резултат на негативните публикации преди в дясната преса, много пациенти са променили отношението си към тях. Вестникът пише, че няколко хиляди румънци и българи работят в британското здравеопазване като заемат ключови позиции . от акушерки до хирурзи. По последни данни, 2 140 квалифицирани лекари от Румъния понастоящем работят във Великобритания, много повече от австралийците, поляците и испанците например. "Гардиън" цитира румънският посланик в Лондон, че напоследък получава много оплаквания за открита дискриминация спрямо румънци. В едно от тях млада румънска зъболекарка съобщава, че пациент й казал: румънците трябва да работят във фермите, а не като зъболекари. "Гардиън" пише, че в неделя дори се очаква протест в централна Европа в подкрепа на румънската зъболекарка. Иначе организациите, които водят кампании в защита на имиграцита смятат, че проблемите, които изпитват служителите в здравеопазването са само част от надигащата се вълна от враждебност срещу българи и румънци и, че нещата могат да се влошат с наближаването на европейските избори през май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47