Първанова: Съдържанието на трансмазнини в българските храни трябва да се обозначава върху етикетите

Снимка: БГНЕС

Съдържанието на трансмазнини в българските  храни да се обозначава върху етикетите  още преди Европейската комисия да е взела решение за това. Предложението  на родителски организации и на евродепутата Антония Първанова беше направено по време на дискусия  за опасността от трансмазнините.

В САЩ, трансмазнините са вече забранени след научно доказателство за техния вреден ефект. Европа обаче си даде срок за обсъждане на проблема до края на годината, каза Първанова.

Ако трансмазнините са вредни в Съединените щати, малка е вероятността да очакваме, че те ще са полезни или безвредни в ЕС.

Според Първанова, България може да реши изпреварващо да обозначава трансмазнините върху храните, особено върху вафли, бисквити и шоколад-продукти, консумирани предимно от деца. Според Райна Иванова - експерт от Агенцията по храните, страната ни ще изчака решението на Брюксел.

Ние смятаме, че трябва да се получат данните, да се направи анализ на всичките държави-членки и тогава да бъде включено това, тези изисквания за трансмазнините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47