Премиерът на Естония очаква Българското европредседателство да даде нов тласък на разширяване на ЕС

Юрий Ратас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Естония Юрий Ратас изрази увереност, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се стигне до крайно решение по реформата на Общата европейска система за убежище. Пред Европейския парламент в Страсбург беше представено постигнатото от Естония за изминалите 6 месеца.

Пред евродепутатите председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде висока оценка на свършеното от Талин и изрази очаквания до юни, по време на Българското председателство, да бъде постигнат компромис по регламента "Дъблин". Той припомни, че през следващите месеци предстоят дебати по следващата многогодишна финансова рамка, която трябва да балансира новите политики като сигурност и миграция. Пакетното досие "Сигурност и миграция" е една от тежките теми, по които България ще търси консенсус в следващите месеци между страните - членки, а там най-големи разногласия предизвиква реформата на Дъблинския регламент.

Визирайки Западните Балкани като водещ приоритет за България, пред евродепутатите премиерът на Естония изрази надежда Българското председателство да даде нов тласък на политиката на разширяване на Евросъюза.

Утре премиерът Бойко Борисов ще представи пред Европейския парламент основните приоритети на България като страна - председател на Съвета на Евросъюза, сред които е европейската перспектива на региона на Западните Балкани, която ще се обсъжда на Среща на върха в София през май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47