Министри на ЕС по околната среда обсъждат в София замърсяването на въздуха

Природозащитници на протест срещу застрояването на Пирин, искат оставката на Нено Димов

Снимка: mvr.bg /архив/

Проблемът с мръсния въздух ще бъде обсъден на започващата днес неформална среща на министрите по околна среда от ЕС. 19 екоминистри се очаква да участват в дискусиите за защитата на човешкото здраве и околната среда, и възможните решения, които биха подобрили качеството на атмосферния въздух и намирането на по-добри решения за прилагане на законодателството на Европейския съюз в областта на околната среда. Ще бъдат обсъдени и теми, свързани с предстоящата в края на тази година Конференция на страните по рамковата конвенция на ООН по изменението на климата.

Според европейската статистика България е страната-членка с най-замърсен въздух. През 2017 г. беше осъдена заради системно превишение на нормите за прахови частици. Лекарите изчислиха, че 50 души на ден умират преждевременно от белодробни и сърдечно-съдови проблеми, причинени от мръсния въздух.

Доклад на Съвета по околната среда показва, че жителите на повечето европейски градове все още са изложени на опасно за здравето замърсяване. Затова Европейският съвет изпълнява ангажимент до 2020 г. да намали с над 20% причинителите на замърсяването на въздуха, а това е отоплението с дърва и въглища, следвано от автомобилния трафик и индустрията.

Докато се провежда пресконференцията, природозащитници ще протестират в района на Националния дворец на културата срещу застрояването на Пирин и с искане за оставка на министър на околната среда Нено Димов. "Пирин, не само е български национален парк, но той е и част от европейската екологична мрежа "Натура 2000" и световното природно наследство на ЮНЕСКО, и фактът, че българското правителство отвори за застрояване този три пъти защитен природен обект, доказва, че е добре да се обърне сериозно внимание към този проблем и от страна на европейските министри", каза Константин Иванов от организацията "Световен фонд за дивата природа". 

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов сподели, че притесненията, свързани с решенията на правителството, са били изразени в писма до всички европейски министри:

"Насочихме вниманието върху това, че се касае за обект на световното природно наследство – нещо, с което Европейският съюз би следвало да се гордее. Използваме тяхното посещение тук, за да говорим и по тази тема и да се опитаме да привлечем вниманието им, но не очакваме, разбира се, нещо друго, освен неформални разговори, в които, евентуално, някои от министрите по околна среда на нашите партньори от Европейския съюз да поставят на г-н Нено Димов или на други хора от българското правителство".

На 14-и май ще бъде делото, заведено от "Зелените" по въпроса, свързан с екооценката на плана за управление на Национален парк "Пирин". "Проблемът няма финансови измерения и би довел основно до загуба на политически дивиденти", коментира Сандов.

"Държавата не ги загубила финансово от това малко по-късно да се установи, че решението е било в нарушение на българското и европейското законодателство, но определено ще си проличи, че всъщност е било под политически натиск, а не в унисон със законодателството и здравия разум. За щастие, нямаме очакване, че ще започнат някакви строителни дейности, дейности по изсичане на горите в парк "Пирин" в този период, докато приключи делото. От самото министерство и от страна на правителството се каза, че един такъв протест би продължил поне една година, преди да започне някакво реално действие там. Отделно се казва, че ще има задължителна екологична оценка".

Интервюто на Лора Търколева с Борислав Сандов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40