Таяни: Пакет от 10 млрд. евро трябва да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани

| обновено на 17.05.18 в 13:24
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни иска пакет от 10 млрд. евро да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани. Това стана ясно по време на пресконференция на Таяни в рамките на Срещата на върха.

"Възможно е да постигнем споразумение със Сърбия и Черна гора през 2025 година", заяви Антонио Таяни. Така той отговори на въпроса кои от държавите от Западните Балкани имат най-голям шанс да се присъединят към европейското семейство. Таяни обърна внимание на множеството предизвикателства, които все още има пред региона:

"Възможно е да имаме проблеми с тероризма и с миграцията. Моето предложение е да помислим за отпускане на средства, например 10 милиарда евро за повече инфраструктура – не само магистрали и жп линии, но също така и цифрова инфраструктура".

Антонио Таяни потвърди думите си и след срещата със сръбския президент Александър Вучич.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че в момента темата за присъединяване на Македония и Албания не е сред най-обсъжданите. На въпрос на БНР за европейското бъдеще на двете страни, той отговори, че и двете държави трябва да работят изключително много и да направят ключови реформи, особено Албания. Това важи и за Сърбия и Черна гора, допълни председателят на ЕП:

"Ще трябва да говорим с председателя на Европейската комисия, но според мен има още много работа с Македония и Албания. Диалогът остава отворен, но трябва да работим усилено. Сега предложението е 2025 година да е годината за вероятното присъединяване на Сърбия и Черна гора".

Въпреки, че се справят най-добре засега, Сърбия и Черна гора също имат много усилия, които трябва да положат, например за свободата на словотo:

"Политическият диалог си е политически диалог, но аз мисля, че е важна истинската свобода на медиите, не само в Черна гора, а навсякъде. Когато погледна към Малта и Словакия, си спомням за убийството на двама журналисти. Така виждаме, че проблемът е сериозен. Ние трябва да изпратим съвсем ясно послание към страните - кандидатки за ЕС".

Таяни говори за целия регион на Балканите като цяло и подчерта важността му за сигурността на ЕС. Той открои въпросите, свързани с миграцията и тероризма, като ключови и подчерта важната роля на региона за ЕС. На няколко пъти обаче той акцентира върху необходимостта от множество реформи.

Председателят на ЕП не направи конкретен коментар за срещата между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, но изрази надежда, че ще има напредък по изключително важния въпрос за името на Македония.

Таяни се обърна към Македония така:

"Ние сме против корупцията. Искаме да се спазват правилата навсякъде. Подкрепяме всички страни от Западните Балкани".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40