А. Цонева: Избирателите не знаят за съществуването на преференция в евроизборите

Снимка: БГНЕС

По инициатива на Института за  развитие на публичната среда, заедно с Асоциацията на прокурорите, ще бъде дебатирано взаимодействието между гражданските структури и правоохранителните органи в интерес на превенцията на изборни престъпления. Антоанета Цонева от института каза в "Преди всички", че предизборната  кампанията  е специфична.

Участниците искат тя да остане незабележима. Самите те маркират присъствие. Връзката с избирателите остава неустановима.

Но Цонева смята, че под повърхността нещата не са толкова спокойни. Традиционният арсенал и схеми са задвижени. Ще има стимулиране на избиратели. Има ясни индикации, нямайте съмнение .

Цонева съобщи, че има основание  да се смята, че намирането на електорални резервоари ще идва през стимулирането: димящите скари, бездарните клипове за политическа реклама, в които постоянно се говори за всякакъв вид спорт, е доказателство, че на тези избори се драска по повърхността.

Кампанията, която  трябва да обяснява на избирателите новите моменти в изборите, я няма. Тя не е на равнището, на което следва да бъде. Има промени, които трябва да бъдат обяснени. Ще разпространяваме такива материали сами в райони, където избирателите имат затруднения. Бюлетината е непозната. Избирателите не знаят за съществуването на преференция.


Интервюто на Силвия Великова с Антоанета Цонева можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!