"Прозрачност без граници" организира подписване на антикорупционен договор между представители на всички кандидати за ЕП

Снимка: БГНЕС


Асоциация "Прозрачност без граници" организира подписването на антикорупционен договор между представителите на всички партии във връзка с провеждането на европейските избори. Инициативата e на Transparency international и цели да гарантира прозрачност, отчетност и почтеност на европейските институции, политики и законодателства. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" изъплнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов сподели, че инициативата се прави във всички страни на ЕС, а в договора са заложени конкретни мерки:

Едно от нещата, които са изключително важни, и с които се борим срещу негативните явления на лобизма, е например така нареченото "законодателно досие", в което трябва да се отразяват всички контакти, всички влияния, които народните представители са имали в рамките на изработване на даден законодателен акт. Конкретни са и ангажиментите, свързани с прозрачност на финансирането на разходването на публични средства, на средствата на ЕС, по-достъпни, по-разбираеми обществени поръчки, управление на конфликт на интереси в рамките на тези обществени поръчки и не по-малко важно изчерпателна и достъпна за всички граждани информация за това как се случва разходването на тези средства. Също така, много е важно, законодателство, което да защитава лицата, които подават информации за нередности и за корупционни практики - нещо, което е слабо застъпено все още и в европейските институции, и в националните законодателства на държавите.


Интервюто на Веселина Миланова с Калин Славов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!