Кампания информира българите в чужбина за евроизборите

Снимка: europa.eu

Kампания информира българите, живеещи в чужбина, за изборите за Европейски парламент, които в България ще се проведат на 25-и май.  Проектът "Гласувайте като европейци!" дава бързи отговори за това кога, къде и как може да се гласува за депутати в Европарламента. За целта са създадени специална уебстраница, както и страници в социалните мрежи. Уебстраницата на проекта  "Гласувайте като европейци!" включва карта на целия ЕС и отделна информация за всяка държава-членка. Потребителите могат бързо да се ориентират кога да гласуват в държавата, която ги интересува, колко евродепутати ще бъдат избрани и дали евровотът е задължителен в съответната страна.

Над един милион българи живеят в  други страни-членки на Европейския съюз .

Основната цел на  този проект е да ги мотивираме да упражнят правото си на глас, а за да имат тази възможност, те трябва да са достатъчно добре информирани за административните срокове, които трябва да спазят за регистрация, както и за всички останали, специфични за законодателството на държавата, в която живеят, изисквания - това обясни Марин Лесенски от Институт "Отворено общество", организацията - изпълнител на проекта.

Българските граждани, които живеят в други държави от Евросъюза, могат да гласуват или за кандидати от страната, в която живеят, ако изпълняват местните условия, или за кандидати от България. На сайта има указания, че  за гласуване за местен кандидат в друга страна на Европейския съюз е необходима регистрация, като датата и мястото ѝ зависят от съответното законодателство, дадена е пълна информация и за действията, които трябва да се предприемат, ако български гражданин, който живее в друга страна-членка, иска да гласува за български кандидати за Европейския парламент.

Според Марин Лесенски откриването на повече секции в чужбина ще повиши избирателната активност на българите в Европа.

Интервютон а Веселина Миланова с Мартин Лесенски можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!