Европроекти привличат млади хора за участие в изборите

Снимка: ЕГО ПОЛИТИКО
Когато през 2012-а година немислимото се случи и съкращенията в бюджета на ЕС доведоха до изпразването на фондовете на "Еразъм", хиляди студенти се оказаха в чужбина без финансиране. Реакцията им бе забележителна. Хиляди студенти направиха свои платформи във Фейсбук и Туитър, за да демонстрират подкрепата си за програмата. За няколко дни кризата беше предотвратена, защото Европейският парламент и Европейският съвет успяха да постигнат компромис, а парите за студентите в чужбина бяха разблокирани. Този случай показа две неща. Първо, че "Еразъм" има потенциал да мобилизира много хора. Музиканти, писатели, спортни звезди и артисти - включително известният испански режисьор Педро Алмодовар, обединиха своите усилия и изпратиха отворено писмо до столиците на всички държави от ЕС с искане да не се поставя под риск "Еразъм". Вторият урок, който може да се извлече от случилото се през декември 2012-а година, е следният - Европейският парламент има значение. В миналото парламентът можеше да бъде прескочен, но сега той реално одобрява бюджета на ЕС.

Разказвайки това, стигаме и един сайт, който има за цел да привлече студентите към европейските избори и да им покаже, че гласът им има значение. А проектът, която работи за това е "Помогнете на Еразмус". Този клип звучи от сайта и приканва младите хора за защитат възможностите си за образование. Как? Идеята е проста. Публикувани са таблица с кандидатите, които участват в тези избори и подкрепят адекватното финансиране на образователни програми като "Еразъм". Това ще помогне и на студентите да направят своя избор, смятат инициаторите. Списъкът с кандидати включва над 70 души и е отворен за хора от всички политически партии. Той ще бъде попълван до последния ден преди изборите. Общо 400 милиона души в Европа ще имат право да гласуват на изборите. Прогнозите са, че около 200 милиона дущи ще упражнят правото си. За сравнение, в ЕС има около 20 милиона студенти, което означава, че всяка десета бюлетина може да бъде пусната от студент. Този проект се подкрепя и от няколко европейски студентски организации, сред които и две български.

Яна Вангелова
- зам. председател на Националното  представителство на студентските съвети в България, разказва за този първи опит да се привлекат повече млади хора да гласуват на изборите. Тя смята, че ако в кампанията се наблегне върху това колко важно е тези представители, които са в Европарламента, да са представители, които биха гласували за  адекватен бюджет на тези програми, защото ролята, която имат европейските депутати, е точно да одобряват тези бюджети по всяка една от програмите. След Лисабонския договор ЕП има правомощия за определяне на бюджета.

Проектът "Помогнете на Европа " е онлайн платформа, подкрепена от най-големите европейски студентски организации. В нея към момента има 121 кандидати за евродепутати, които подкрепят тази адекватна финансова политика. От тях само трима са българи. Проектът ще е отворен до 24-ти май и всеки един кандидат може да участва и да кандидатства в нея.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!