ВАС отмени решението на ЦИК и я задължи пак да разгледа сигнала на "Протестна мрежа" за неправомерна агитация на "Атака"

Върховният административен съд (ВАС) постанови Централната избирателна комисия (ЦИК) пак да разгледа сигнала на "Протестна мрежа" за неправомерна агитация на "Атака". Организацията на участници в антиправителствените демонстрации подаде сигнал в комисията за нарушаване на правилата за предизборна агитация, в който се посочва, че партията на Волен Сидеров разпространява на билбордове на телевизия "Алфа" и други носители за външна реклама агитационни материали с наименованието на партията и изображение на водача на листата за евроизборите, заедно с допълнително поставен номер 20, който съвпада с номера в бюлетината.

ЦИК остави без уважение жалбата, а от "Протестна мрежа", представлявана от Асен Генов и Сирма Мишева, обжалваха пред съда. В публикуваното на сайта на ВАС решение пише, че изложените от ЦИК мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства.

Според съда изписване на числото 20, което безспорно представлява поредния номер на "Атака" в бюлетината за гласуване, се включва в легалното определение за предизборна агитация по смисъла на Изборния кодекс. При произнасянето си решаващият орган напълно необосновано и неясно е посочил, че е възможно да се монтира или добави изображението на числото 20 на представения снимков материал, смята още съдът.

ВАС посочва още, че действително в сигнала не се сочи правната норма, с която е въведена забрана за агитация върху билборд на телевизия "Алфа", но именно с оглед на пълното, всестранно и обективно изследване на всички обстоятелства от значение за изясняване на случая решаващият орган е следвало да извърши необходимите процесуални действия по изясняване на спорните обстоятелства.

Съдът намира, че дори да се приеме, че върху рекламния материал не е налице призив за подкрепа или неподкрепа за тази партия, в случая става въпрос за забрана за недопускане в търговска реклама да се отправят внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет, която е въведена в Изборния кодекс. Ето защо, след като решаващият орган не е изяснил правнозначими обстоятелства, при отсъствието на които не е могъл да извърши точна и обоснована преценка за основателността на подадения сигнал, е постановил неправилно и необосновано решение, което следва да бъде отменено и преписката върната за ново разглеждане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!