Цветозар Томов: Голям проблем за вота е, че някои наблюдатели ще играят ролята на застъпници

Снимка: БГНЕС
Сигналите за нарушения , които се получават в ЦИК по време на предизборната кампания, се увеличават с наближаване на вота, но това е нормално. Няма повече сигнали отколкото в предишни кампании. Засега кампанията върви нормално. Това каза в предаването "Преди всички" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Според него едва ли ще се оправдаят опасенията за контролиран вот чрез големия брой наблюдатели по места:

Има техническа възможност обаче наблюдателите да контролират вота на избирателите. Но това не е главният проблем. Проблемът е, че в много случаи наблюдателите ще играят ролята на застъпници на изборите. Това не е добра практика.


Говорителят на ЦИК препоръча на гражданите, които гласуват, да контролират сами секционните комисии и да сигнализират, ако някой се опита да разгъне бюлетината, тогава, когато трябва да скъса отрязъка.

Цветозар Томов коментира и твърденията на Обществения съвет, че в СИК не знаят как да отчитат отбелязаните преференции: Има проблем със сроковете, в които трябваше да се проведе обучение на СИК за изискванията на новия Изборен закон. Той обаче подчерта, че необходимите инструкции са дадени от ЦИК към секционните комисии.

Интервюто на Таня Милушева с Цветозар Томов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!