Предизборната кампания в Гърция достигна кулминация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Остра е конфронтацията между партиите в Гърция в навечерието на евроизборите. Един от очакваните сценарии е правителството да подаде оставка, ако опозиционната крайнолява партия СИРИЗА спечели евровота. Очаква се избирателна активност над 60%.

Предизборната кампания в Гърция достигна кулминация. Лидерите на двете основни партии Нова демокрация и СИРИЗА взаимно се обвиняват, че политическият опонент тегли страната към катастрофа. Лидерът на опозицията Алексис Ципрас призова гърците да гласуват, като определи евроизборите като демократично допитване до народа за политиката на Европа към Атина, както и за мерките на икономии, наложени от правителството.
Премиерът Андонис Самарас и лидер на консерваторите убеждава гърците, че страната навлиза в период на икономическа стабилизация.
Борба за всеки глас водят и кандидатите за кметове и областни управители, които достигнаха на балотаж. С особен акцент партийните централи следят предварителните проучвания и прегрупирането на гласовете, както в най-голямата област Атики, така и за кметското място в Атина.
Партиите провеждат активна кампания, за да увеличат избирателната активност на гърците, както и да мобилизират своите гласоподаватели. Очаква се над 60% от гръцките избиратели да участват в евровота.
Всички партийни централи на водещите политически сили активизираха атаките си срещу крайнодясната партия "Златна зора", която показа неочаквано високи резултати на първия тур от местния вот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!