Кр. Божанов: Проблем е, че членове на секционните комисии се отказват в последния момент

Снимка: БГНЕС
В 168 секции в 35 държави ще могат да гласуват нашите сънародници за членове на Европейския парламент. Красимир Божанов от Министерството на външните работи, председател на работната група за провеждането на изборите, каза в "Преди всички", че основният проблем на този вот са промените в съставите на секционните комисии в последните дни. 

Броят на секциите в някои държави е голям. В Лондон са 13 секции. Част от хората, които са били предложени от партиите, не са били питани.Този проблем е най-изявен във Великобритания. Надяваме се да няма откази в последния момент.
Както се е случвало при предишни избори, и сега има проблем с попълването на секционните избирателни комисии, в които ще гласуват нашите сънародници в чужбина.

Важно е гражданите да знаят, че дори да не са подали заявление за гласуване предварително, това няма да препятства техното участие. Достатъчно е да се явят в изборната секция. И да не гласуват два пъти. Това теоретично е възможно. Всички, които гласуват, попълват декларации, че не са гласували и няма да гласуват на другите избори за Европейски парламент.
Неподаването на заявление за гласуване в чужбина не отнема правото на глас на нашите сънародници, каза още директорът на Правната дирекция във външното министерство Красимир Божанов.

Интервюто на Силвия Великова с Красимир Божанов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!