БНР съобщава данни за избирателната активност в неделя на всеки 2 часа

В изборния ден на всеки два часа Българското национално радио ще съобщава данни за избирателната активност. "Екзит пол"-ът ще прави агенция Галъп.

В 180 секции в страната ще има анкетьори на "Галъп". Във всяка една от тях ще работят по трима сътрудници. Всеки четвърти избирател е поканен да повтори гласа си и да попълни кратка анкетадали е използвал преференция, как е гласувал на последните парламентарни избори, с какво образование е и какъв е социалният му статус. Политологът Димитър Ганевобясни:

На всеки 2 часа ние получаваме обаждане от нашите сътрудници в тези секции, които ни подават информация за това, каква е избирателната активност и съответно как върви електоралната нагласа в изборния ден, като разбира се, ние няма да ги обявяваме до края на изборния ден в 19 часа.

Според последната прогноза на "Галъп" силите между БСП и ГЕРБ са абсолютно изравнени и само избирателната активност ще определи коя от двете партии ще е на първо място.

Ако избирателната активност е висока, примерно, ако излязат да гласуват между 2 500 000- 2 700 000, ГЕРБ ще бъде с едни гърди пред БСП. Ако имаме ниска избирателна активност, в случая между 2 300 000 и 2 500 000 по-скоро БСП ще бъде отпред.

"Галъп" прогнозира следното разпределение на мандатите: за БСП и ГЕРБ по 5-6 евродепутати, за ДПС 3 или 4 и за България без цензура 1 или 2-ма. Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторския блок. Избирателната активност ще е между 35 и 40%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!