ЦИК: Казусът с есемесите ще бъде обсъждан на първото заседание

Камелия Нейкова
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия уведомява, че сигнали за нарушения на Изборния кодекс могат да се подават и на тел. 088 2 565 115 и 088 2 548 778. На същите телефони могат да се поставят и въпроси по прилагането на Изборния кодекс.

По "Хоризонт" говорителят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че няма сигнали за проблеми с отварянето на секциите. По слушателския сигнал, че 13-а секция в София не е отворена навреме, Нейкова каза, че не е постъпвал сигнал в ЦИК. Всички избирателни секции са открити и изборният ден е започнал без проблеми. Така е и в чужбина - там също са открити всички 168 избирателни секции.

Броят на наблюдателите е голям – 60 724 наблюдатели. Това гарантира прозрачността. Техните права са изрично регламентирани. Това е и препоръка на ОССЕ и на Венецианската комисия, обясни Нейкова.

Относно есемесите, които са изпращани вчера от името на определено сдружение, Нейкова обяви, че казусът ще бъде обсъждан на първото заседание на ЦИК в 8.30 часа.

Според Нейкова членовете на избирателните комисии са подготвени относно начина на провеждане на изборния ден. Тя припомни правилата за гласуване.

Обясни също кои избиратели могат да бъдат дописани в избирателните списъци.

Можете да чуете подробните разяснения на говорителя на ЦИК от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!